Pt100 hőmérés
Sziasztok
Következő lenne a problémám.Pt1000-l szeretnék mérni hőmérsékletet,5v 3,3k-adcláb-pt1000-gnd-s felállásban 2.56-os referenciával.Megy a mérés rendesen azzal nincs baj.A kérdés az lenne milyen függvénnyel tudnám legegyszerübben a hőfokot kiszámítani?1-2 fok pontosság kellene kb 100-200 c között szeretném használni .
Következő lenne a problémám.Pt1000-l szeretnék mérni hőmérsékletet,5v 3,3k-adcláb-pt1000-gnd-s felállásban 2.56-os referenciával.Megy a mérés rendesen azzal nincs baj.A kérdés az lenne milyen függvénnyel tudnám legegyszerübben a hőfokot kiszámítani?1-2 fok pontosság kellene kb 100-200 c között szeretném használni .
Szia!
A pt 0-850C-ig az alábbi képlettel számítható.
R=R0(1+At+Bt^2)
R= a Pt ellenállása adott hőmérsékleten
R0= A pt ellenállása 0C-on. Jelen esetben ez 1000Ohm
t= hőmérséklet.
Erre kell megoldani a képletet.
A=3.9083x10^-3 (ez függ a Pt osztályától)
B=-5.775x10^-7. Igazából el is hagyható, mert ahol mérsz ott majdnem lineáris a pt.
A pontosság függ az AD átalakítódtól, a PT osztályától (A,B), a bekötési módtól: kettő, három, négy huzalos. A mérőáramtól, amit célszerű alacsonyan tartani, mert önmelegítés lép fel. Viszont az osztóban lévő ellenállás termikus zajt visz bele.
Jó tanács a sok szívás elkerülése végett, és hogy ne találd fel a lyukat a csövön! MCP3551. Ez bőven jó lesz neked:)
Vagy a fapados megoldás. A neten kinézed a PT1000 táblázatból az adott hőmérséklethez tartozó ellenállás értéket. Az mind beteszed egy tömbbe, és kész!
A pt 0-850C-ig az alábbi képlettel számítható.
R=R0(1+At+Bt^2)
R= a Pt ellenállása adott hőmérsékleten
R0= A pt ellenállása 0C-on. Jelen esetben ez 1000Ohm
t= hőmérséklet.
Erre kell megoldani a képletet.
A=3.9083x10^-3 (ez függ a Pt osztályától)
B=-5.775x10^-7. Igazából el is hagyható, mert ahol mérsz ott majdnem lineáris a pt.
A pontosság függ az AD átalakítódtól, a PT osztályától (A,B), a bekötési módtól: kettő, három, négy huzalos. A mérőáramtól, amit célszerű alacsonyan tartani, mert önmelegítés lép fel. Viszont az osztóban lévő ellenállás termikus zajt visz bele.
Jó tanács a sok szívás elkerülése végett, és hogy ne találd fel a lyukat a csövön! MCP3551. Ez bőven jó lesz neked:)
Vagy a fapados megoldás. A neten kinézed a PT1000 táblázatból az adott hőmérséklethez tartozó ellenállás értéket. Az mind beteszed egy tömbbe, és kész!
Re: Pt100 hőmérés
Sziasztok!
Hőmérséklet különbséget kellene mérnem. -10 és 50 fok közötti tartományban. A két pont különbsége 0-10 fokig terjed kb.
A pontosság elég nagy. legalább 0,1. De inkább 0,05 kellene, hogy legyen.
Próbálkoztam már DS18B20 használatával. Mértem a két pontot külön és egyszerűen kivontam.
Azon bukott meg a dolog, hogy két ilyen IC nagyon nem akart együtt járni. Két véletlen kiválasztott IC, volt hogy másfél fokot tévedett egymáshoz képest.
Gondoltam felveszem egymáshoz képest a hibagörbéket. Kiderült, hogy az ismétlési pontosság is gond.
A következő gondolatom a PT1000.
Milyen elrendezésben tudnék zaj és termikus zaj mentesen és max pontosságban hőmérséklet különbséget mérni?
Milyen kapcsolás kellene hozzá?
Milyen meghajtás?
Milyen ADC?
Hőmérséklet különbséget kellene mérnem. -10 és 50 fok közötti tartományban. A két pont különbsége 0-10 fokig terjed kb.
A pontosság elég nagy. legalább 0,1. De inkább 0,05 kellene, hogy legyen.
Próbálkoztam már DS18B20 használatával. Mértem a két pontot külön és egyszerűen kivontam.
Azon bukott meg a dolog, hogy két ilyen IC nagyon nem akart együtt járni. Két véletlen kiválasztott IC, volt hogy másfél fokot tévedett egymáshoz képest.
Gondoltam felveszem egymáshoz képest a hibagörbéket. Kiderült, hogy az ismétlési pontosság is gond.
A következő gondolatom a PT1000.
Milyen elrendezésben tudnék zaj és termikus zaj mentesen és max pontosságban hőmérséklet különbséget mérni?
Milyen kapcsolás kellene hozzá?
Milyen meghajtás?
Milyen ADC?
Ekkora eltérés nem szokott lenni 2 DS18x20 közt. Max. 0.5 fok, de inkább kevesebb.
China/Ebay oldalakon bizony van ilyen, ami csak sorszámchipnek jó.
Pt1000: 4vezetékes, áramgenerátoros, min. 13bites ADC + rendszerkalibrálás....
Nem egyszerű.
China/Ebay oldalakon bizony van ilyen, ami csak sorszámchipnek jó.
Pt1000: 4vezetékes, áramgenerátoros, min. 13bites ADC + rendszerkalibrálás....
Nem egyszerű.
Szép napot!
Ötletnek esetleg (tényleg ötletnek, nem feltétlenül annak, hogy ilyen alkatrész nincs
):
http://cds.linear.com/docs/en/design-note/dn257.pdf
http://www.seekic.com/circuit_diagram/S ... agram.html
Ötletnek esetleg (tényleg ötletnek, nem feltétlenül annak, hogy ilyen alkatrész nincs
http://cds.linear.com/docs/en/design-note/dn257.pdf
http://www.seekic.com/circuit_diagram/S ... agram.html
Pont ettől a választól féltem:
Van-e valakinek kipróbált, megfelelően pontos áramgenerátora? A 13 bit-es ADC nem ér semmit, ha az áramgenerátor össze vissza elmászik.
Lehet-e ezzel hozni tényleg a 0,1 fokot. Látott már ilyet valaki?
Nekem az a 4 vezetékes megoldás sem tiszta, hogy mit jelent. Az ellenállásnak 2 lába van. Milyen mérési elrendezésben és hova kötök 4 vezetéket?
Google a barátom, de még nem találtam érthető leírást ehhez. Ha valakinek van azt megköszönném.
Ezeket én is nagyjából tudom, de:Robert írta:Pt1000: 4vezetékes, áramgenerátoros, min. 13bites ADC + rendszerkalibrálás....
Nem egyszerű.
Van-e valakinek kipróbált, megfelelően pontos áramgenerátora? A 13 bit-es ADC nem ér semmit, ha az áramgenerátor össze vissza elmászik.
Lehet-e ezzel hozni tényleg a 0,1 fokot. Látott már ilyet valaki?
Nekem az a 4 vezetékes megoldás sem tiszta, hogy mit jelent. Az ellenállásnak 2 lába van. Milyen mérési elrendezésben és hova kötök 4 vezetéket?
Google a barátom, de még nem találtam érthető leírást ehhez. Ha valakinek van azt megköszönném.
De lehet, hogy lusta leszek és ezt fogom használni, ha elég pontos:
http://www.hw-group.com/products/sensor ... NI_hu.html
http://www.hw-group.com/products/sensor ... NI_hu.html
Szia!
A 4-vezetékes megoldásnak az a lényege, hogy "kiesik" a hozzávezetés ellenállása, mivel
ugyan olyan madzaggal viszed/hozod a jelet. Tehát "odafelé" lévő huzalellenállásod ugyan akkora lesz, mint "vissza".
Ezt ki tudod vonni!
Számos analóg módszer van erre, de nem egyszerű, okosok kiagyalták a 3-vezetékest,
aminek lényege, hogy oda-vissza 2 vezeték, alulról 1db.
Így tudható a hozzávezetés ellenállása.(felül)
Én, személy szerint inkább a hitelesítést javasolnám a beépítés helyén, ha van rá lehetőség.
Sajnos kishazánkban a PT100 a preferált, kisebb Óceánnal messzebb a PT1000.
A 100ohm miatt mi jobban szívunk. (nagyobb áram, nagyobb önmelegedés)
Alapesetben PT-vel mindig így mérünk:
- konstans generátor felül, ami pontos! (ellenállás is lehet jó refererencia feszültséggel)
- az átfolyó áram egy pontos! ellenálláson adja a referencia feszültséget az ADC részére
- kimegy/visszajön a fesz a PT100-ról
Tehát a PT100-on folyó áram módosítja a referenciafeszt az ADC számára.
Ez a lényeg!
De ez a 30 éves tech. manapság, amikor vannak 24-28-bites szigma-delta ADC-k, már nem tökölünk.
(én személy szerint kézzel módosítottam anno huzal le/feltekeréssel a REF ellenállást 100 helyen
évente, jó meló...)
Megemlíthető, hogy Maxim cimboráék csinálnak komplett cuccot 1db ICben erre a feladatra,
de nem bagóért. (ma láttam, mindenféle hőelemhez IC-t, ami sokkal vackabb feladat,
de még a hidegpont compenzáció is benne van, jó, ez nem PT100, csak érdekességképp)
Persze mérési tartományt nem tudok, de itthon 0.01 felbontású cuccot is sikerült
összehozni egy vacak LM335-el...csak nem kell elhinni a pdf-jét, okoskodni kellett,
de régen vóóót)
Ha már uC és 2014 van, akkor szerintem jó ADC és matek lesz a megoldás. A SW később nem kér pénzt,
nem lesz nagyobb tőle a doboz... szerintem...
Bocs a hosszért.
JAni
A 4-vezetékes megoldásnak az a lényege, hogy "kiesik" a hozzávezetés ellenállása, mivel
ugyan olyan madzaggal viszed/hozod a jelet. Tehát "odafelé" lévő huzalellenállásod ugyan akkora lesz, mint "vissza".
Ezt ki tudod vonni!
Számos analóg módszer van erre, de nem egyszerű, okosok kiagyalták a 3-vezetékest,
aminek lényege, hogy oda-vissza 2 vezeték, alulról 1db.
Így tudható a hozzávezetés ellenállása.(felül)
Én, személy szerint inkább a hitelesítést javasolnám a beépítés helyén, ha van rá lehetőség.
Sajnos kishazánkban a PT100 a preferált, kisebb Óceánnal messzebb a PT1000.
A 100ohm miatt mi jobban szívunk. (nagyobb áram, nagyobb önmelegedés)
Alapesetben PT-vel mindig így mérünk:
- konstans generátor felül, ami pontos! (ellenállás is lehet jó refererencia feszültséggel)
- az átfolyó áram egy pontos! ellenálláson adja a referencia feszültséget az ADC részére
- kimegy/visszajön a fesz a PT100-ról
Tehát a PT100-on folyó áram módosítja a referenciafeszt az ADC számára.
Ez a lényeg!
De ez a 30 éves tech. manapság, amikor vannak 24-28-bites szigma-delta ADC-k, már nem tökölünk.
(én személy szerint kézzel módosítottam anno huzal le/feltekeréssel a REF ellenállást 100 helyen
évente, jó meló...)
Megemlíthető, hogy Maxim cimboráék csinálnak komplett cuccot 1db ICben erre a feladatra,
de nem bagóért. (ma láttam, mindenféle hőelemhez IC-t, ami sokkal vackabb feladat,
de még a hidegpont compenzáció is benne van, jó, ez nem PT100, csak érdekességképp)
Persze mérési tartományt nem tudok, de itthon 0.01 felbontású cuccot is sikerült
összehozni egy vacak LM335-el...csak nem kell elhinni a pdf-jét, okoskodni kellett,
de régen vóóót)
Ha már uC és 2014 van, akkor szerintem jó ADC és matek lesz a megoldás. A SW később nem kér pénzt,
nem lesz nagyobb tőle a doboz... szerintem...
Bocs a hosszért.
JAni
Kedves JAni!
Köszönöm a véleményt.
Jók az ötletek, de konkrétumokra lenne szükségem. Nem ismerem a kapcsolási elrendezést. Nem tudom mit jelent az alsó, meg felső, stb.
ADC-ből van mindenféle. Már ott tartok, hogy nem érdekel az ár, csak legyen megoldás. PT1000-et választom én is. Nem is értem, hogy a 100-ast miért használják az 1000-es helyett.
Tudnál rajzot küldeni, vagy egy helyet, ahol elindulhatnék a témában. Lehet angol is, nem gond.
Írtad, hogy vannak kész megoldások. Tudnál ilyenhez linket küldeni?
Köszönöm a véleményt.
Jók az ötletek, de konkrétumokra lenne szükségem. Nem ismerem a kapcsolási elrendezést. Nem tudom mit jelent az alsó, meg felső, stb.
ADC-ből van mindenféle. Már ott tartok, hogy nem érdekel az ár, csak legyen megoldás. PT1000-et választom én is. Nem is értem, hogy a 100-ast miért használják az 1000-es helyett.
Tudnál rajzot küldeni, vagy egy helyet, ahol elindulhatnék a témában. Lehet angol is, nem gond.
Írtad, hogy vannak kész megoldások. Tudnál ilyenhez linket küldeni?
Szia!
AD7792 pl. tartalmaz mindenvackot, áramgenerátort SD-ADC-t.
Végül is választhatod azt a megoldást is, hogy veszel egy tetszőleges 18-24-bites ADC-t
legalább 3 csatornásat. Egy ellenálláson keresztül egy pozitív REFfesszel meghajtod a platinát
úgy, hogy (mondjuk 1-2 a platina egyik fele, 3-4-es vezeték az másik)
1-esen kimegy a fesz (+ADC 1. csatorna), 2-esen visszajön (+ADC 2. csatorna),
3-as visszajön (ADC 3. csatorna), 4-es GND.
Így az ADC 1 megméri, mi megy ki.
ADC2 megméri, a vezetékellenálláson eső feszt (ADC1-ADC2) és a platinán
eső feszt.
ADC3 megméri a GND felől lévő vezetékellenálláson eső feszt.
Maga a platina ellenálláson eső fesz . ADC1- (ADC1-ADC2) - ADC3
..........................................Kimenő vezetéken eső vezetéken eső
...........................................fesz fesz felül(1-2) fesz alul (3-4)
Innentől matek.
Analog Devices elég jókat csinál, én mérleget eszkábáltam SD-ADC-jükkel, ami le van írva a pdf-ben,
azt tudta, elsőre ment, szóval megbízhatóak
Texaséknál is vannak ötletes, jó analóg megoldások:
http://www.ti.com/lit/an/snoa481b/snoa481b.pdf
JAni
AD7792 pl. tartalmaz mindenvackot, áramgenerátort SD-ADC-t.
Végül is választhatod azt a megoldást is, hogy veszel egy tetszőleges 18-24-bites ADC-t
legalább 3 csatornásat. Egy ellenálláson keresztül egy pozitív REFfesszel meghajtod a platinát
úgy, hogy (mondjuk 1-2 a platina egyik fele, 3-4-es vezeték az másik)
1-esen kimegy a fesz (+ADC 1. csatorna), 2-esen visszajön (+ADC 2. csatorna),
3-as visszajön (ADC 3. csatorna), 4-es GND.
Így az ADC 1 megméri, mi megy ki.
ADC2 megméri, a vezetékellenálláson eső feszt (ADC1-ADC2) és a platinán
eső feszt.
ADC3 megméri a GND felől lévő vezetékellenálláson eső feszt.
Maga a platina ellenálláson eső fesz . ADC1- (ADC1-ADC2) - ADC3
..........................................Kimenő vezetéken eső vezetéken eső
...........................................fesz fesz felül(1-2) fesz alul (3-4)
Innentől matek.
Analog Devices elég jókat csinál, én mérleget eszkábáltam SD-ADC-jükkel, ami le van írva a pdf-ben,
azt tudta, elsőre ment, szóval megbízhatóak
Texaséknál is vannak ötletes, jó analóg megoldások:
http://www.ti.com/lit/an/snoa481b/snoa481b.pdf
JAni
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget!
Lehet, hogy meghátrálok a feladat elől. Mivel egy komplexebb problémát kell megoldanom, ezért a hőmérés részt is igyekszem minél inkább kész megoldásokkal kivitelezni. Ehhez egy elegáns megoldásnak tűnt a DS18B20, de párban nem elég pontos az együtt-futásuk.
A PT1000 megoldás pontosabb, de macerásabb. Viszont vannak készen használható modulok. Megint találtam egyet. Azt hiszem ezek valamelyikét választom a többhetes kínlódás helyett. Az idő fontos tényező.
e-bay-en találtam a SEN-30202 panelt ez egy minta alkalmazása a MAX31865-nek. Négy vezetékes megoldás. Most olvasom, hogy a teljes tartományra 0,5 fokos pontosságot mond. Ez nekem kevés. Lehet, hogy mégsem lesz jó?
Nézem még JAni megoldását is...
Köszönöm a segítséget!
Lehet, hogy meghátrálok a feladat elől. Mivel egy komplexebb problémát kell megoldanom, ezért a hőmérés részt is igyekszem minél inkább kész megoldásokkal kivitelezni. Ehhez egy elegáns megoldásnak tűnt a DS18B20, de párban nem elég pontos az együtt-futásuk.
A PT1000 megoldás pontosabb, de macerásabb. Viszont vannak készen használható modulok. Megint találtam egyet. Azt hiszem ezek valamelyikét választom a többhetes kínlódás helyett. Az idő fontos tényező.
e-bay-en találtam a SEN-30202 panelt ez egy minta alkalmazása a MAX31865-nek. Négy vezetékes megoldás. Most olvasom, hogy a teljes tartományra 0,5 fokos pontosságot mond. Ez nekem kevés. Lehet, hogy mégsem lesz jó?
Nézem még JAni megoldását is...
0.03 az ADC, 0.5fok a teljes rendszer.
Oversample-val javítani?
De ha magad akarod megépíteni:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/a ... 00687c.pdf
http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 01154B.pdf
Hőmérés általában:
http://www.sskteracon.com/ExternalFiles/00002.pdf
Ha a feladat elbírja / időhiány, én inkább kész eszközben gondolkodnék...
Oversample-val javítani?
De ha magad akarod megépíteni:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/a ... 00687c.pdf
http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 01154B.pdf
Hőmérés általában:
http://www.sskteracon.com/ExternalFiles/00002.pdf
Ha a feladat elbírja / időhiány, én inkább kész eszközben gondolkodnék...