RS-485 busz (RS485)

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Robert
Elektronbűvölő

RS-485 busz (RS485)

Hozzászólás Szerző: Robert »

Sok helyen felvetődött az ipari hálózatok kérdése, ezért nyitottam ezt a topicot. Itt a RS485 buszról lehet kérdezni/válaszolni.

Röviden:
Soros protokoll, TxRx alapon megy. Half duplex. 75176-os IC a leggyakoribb megvalósítása. Egy minta a http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Co ... d=74#rs485 oldalon található.

9600 bps sebesség esetén 1200 méter átvitel valósítható meg. Alkalmas távtáplált és helyi táplálású rensdzerek kialakítására is.
Szabványos csatlakozfelülete nincsen (használnak: UTP kábrelre építve, DSUB9 felületet, és sima csavaros csatlakozt is.

Az átvitelhez elegendő 2 ér, itt ellenfázisban megy az adat.
Lehetőség van multimaster kialakításra is, de a leggyakoribb az 1 master-sok slave kialakítás. Egy hálózat - alapesetben - 32 pontot tartalmazhat.
norbi
Chipgyilok

Hozzászólás Szerző: norbi »

Az SN75176-nál ok, hogy a /RE-t 0-ra kötöm, de mi legyen a DE-lábbal?? ezt vezérelni kellene AVR-rel? :oops:
mert én most 1-re raktam....mégiscsak Enable láb 8)
Robert
Elektronbűvölő

Én sose kapcsolom le. A kieg. panelek rajza közt ott van a bekötési minta...
norbi
Chipgyilok

Ez ok, de egyszerre lehet aktiv a TX ill. RX is?? ezt ugy ertem, hogy direktbe kothetem a /RE labat 0-ra ill. DE-labat 1-re? :oops:
Robert
Elektronbűvölő

Igen. DE: azt hiszem a DE lábbal mondod meg, hogy adsz v. veszel!
Azaz a kontrollerről 3 láb kell:
Tx
Rx
adásvétel átkapcsoló
norbi
Chipgyilok

ettol feltem enis :( mert minden adatlapon ez vt :( de ez gaz, nincs tobb szabad lab....valamit csak ki kell talalni, mert ez igy nem lesz jo :roll:
norbi
Chipgyilok

ujra nezegettem az adatlapot, s szerintem batran engedelyezhetem egyszerre mindkettot....
valahogy ugy szeretnem megoldani, hogy NE keljen meg egy lab, mert van olyan eszkoz, aminel nincs mar szabad :(
Robert
Elektronbűvölő

Szerintem ha adsz, és engedélyezve van, nem tudsz venni....
Olyan Half Duplexes a dolog.... És ezzel kapcsolod....

Még nem láttam, olyat amikor ne kellene állítani, hogy adsz vagy veszel...
norbi
Chipgyilok

szoval hulyesegre gondoltam :oops:

most egyiket adasra allitottam, masikat vetelre (folyamatosra), helyen van minden, de megsem megy!!

nem jo kezdes :oops:
Robert
Elektronbűvölő

A 120R lezáróellenállás a vevő oldalon ott van?
norbi
Chipgyilok

Kesobb rajottem, hogy hol rontottam el es mostmar megy is!!! 8)

Ott volt minden ellenallas, egesz mas volt a baj :P forditva "ertelmeztem" at adatlapon valamit es igy a bekotes nem volt jo!

Mi lenne, ha ket ilyen IC-t parhuzamosan kotnek, egyiket adasra, masikat vetelre allitanam? :oops:

Vagy ez nem lenne jo, mert amelyik egyseg beszel, az megszakitast kapna egybol (a bejovo jel miatt), s megszakitana a "onmagat"!??
Robert
Elektronbűvölő

Hülye tipp:

Mi van akkor ha az eszköz állandó vételen van, és amikor a TX lábon kersztül adsz, ugyanazzal a mozdulattal átrakod adásra (mondjuk a TX láb vezérli :) )?

Nem túl szabályos megoldás, mert a TX 1 esetben mintha adna a chip, és TX 0 esetben vételen van. DE ha az egyik oldalt a potenciált a fel/lehúzó és lezáró ellenállásal biztosítod, akkor nyert ügy van.

Kód: Egész kijelölése

+5V----R1----+---R2---+----R3----GND
             L1      L2 
Ahol R1,R3 ~1k...5k, R2 lezáró ellenállás 510R.
L1, L2 a RS-485 vhip A,B lába (hogy melyik-melyik most nem tudom hirteten...).

Ha 2 ICs megoldást csinálsz (1-ik ad egyfolytában, a másik vesz), akkor gyakorlatilag egy külső echo-t adsz a rendszernek. Erre a programozáskor vigyáznod kell hogy amit kiküldesz a Tx lábon, az az RX lábon visszajön!
norbi
Chipgyilok

Nagyon jó gondolat!! 8)
És nyerőbb, mint az én 2 IC-s verzióm :wink:

Most mással foglalkozom, de ha újra lesz erre időm, ki is probálom!!!

Köszönöm a tippet!
Jano
Biztosítékgyilkos

Ellenállásos illesztés

Hozzászólás Szerző: Jano »

Amit a Robi lerajzolt - A a +-ra és B a GND-re egy 560-1000 Ohmos ellenállással, azt akkor szoktuk használni, ha a MASTER egység ad, a többi egység pedig vesz. Ilyenkor a sok vevő nagyimpendanciásra vált és ettől terheletlen - lebegő lesz a hálózat. Hiába van a 120 Ohmos lezárás, ajánlatos egy helyen ezt az illesztést is megcsinálni. Én legtöbbször a MASTER egységnél csináltam és ettől sokkal zavarérzéketlenebben megy a kommunikáció, még 56K is.
Van olyan kipróbált kapcsolásom is ami csak TX és RX lábakat használ és nem kell 3. lábat lefoglalni a CPU-n, de kell hozzá egy plussz 74LS14 meg pár ellenállás meg egy kondi, és az irányváltás megy magától. 8O
szovhoz
Bitfaragó

Hozzászólás Szerző: szovhoz »

Ha sok slave van egy hálózaton és egy master ez egy számítógép akkor hogyan tudomn megkülömböztetni hogy meyliknek adjam a jelet mondjuk csak a 6. kapjon infót és a többi ne vagy mondjuk a 8. és a 15. kapjon a többi ne?

ezt vissza fele is meg kellene oldanom csak a 6. os ad jelet a masternek például!

erre van megoldás?
Válasz küldése