Sziasztok!
Frekvencia mérőt szeretnék építeni amely tudja a kitöltésitényezőt is kijelezni.
Nem nagyon értek a programozáshoz ez előre szeretném elmondani.
Tehát én úgy gondolom nem tudom jó e az elgondolásom, de a frekvenciát periódusidőből egyszerűen számolható.
Kiröltésitényezőnél nem tudom hogy tudnám megvalósítani.
Arra gondoltam ha a periódusidőt tudom akkor egy számlálót indítanák a felfutó élnél és addig számolna amíg nem következik be a lefutó él ezt az értéket egy változóba eltárolnám. Mondjuk legyen "th" periódusidő legyen "T".
Kitöltésitényezőt úgy számolnám th/T*100.
Hogy indítom a számlálót?
Hogy állítom le?
Minden segítséget szívesen fogadok
Tamás
Frekvenciamérő programötlet (kitöltési tényező - frekvencia)
Re: Frekvenciamérő programötlet (kitöltési tényező - frekven
Azért a frekvenciát nem ártana tudni meg az elvárt pontosságot.
JAni
JAni
frekvenci kb 10MHz-ig
pontosság meg 10 Hz.
pontosság meg 10 Hz.
10MHz-es jel kitöltési tényezőjét mérni...hááát.
A frekimérésnél, ha elég a 10Hz pontosság, akkor érdemes előosztót tenni, mert különben legalább 20MHz-ről kell
mennie a uC-nek csak a Timer miatt. (kivéve T-sorozat, amiben van PLL). Végül is T85-re is megírható 16MHz magfreki
és 64MHz timer freki engedélyezésével, de SW-ből kell csinálnod 20-bites számlálót.
A kitöltési tényezőt én biztosan analóg módon mérném, tehát a bejövő jel jelformálása után tennék egy integrátort és rávezetném egy ADC-re. Másként nehéz lesz, mert a bejövő maximális jel frekvenciájának többszörösével kellene mintavételezni.
JAni
A frekimérésnél, ha elég a 10Hz pontosság, akkor érdemes előosztót tenni, mert különben legalább 20MHz-ről kell
mennie a uC-nek csak a Timer miatt. (kivéve T-sorozat, amiben van PLL). Végül is T85-re is megírható 16MHz magfreki
és 64MHz timer freki engedélyezésével, de SW-ből kell csinálnod 20-bites számlálót.
A kitöltési tényezőt én biztosan analóg módon mérném, tehát a bejövő jel jelformálása után tennék egy integrátort és rávezetném egy ADC-re. Másként nehéz lesz, mert a bejövő maximális jel frekvenciájának többszörösével kellene mintavételezni.
JAni
Válasszuk ketté a dolgot.
Frekvenciát mérünk 10MHz ig.
Kitöltésitényezőt pedig kb 2-3 MHz-ig. kitöltésitényező úgyis csak négyszögjelnél mérném.
Frekvenciát mérünk 10MHz ig.
Kitöltésitényezőt pedig kb 2-3 MHz-ig. kitöltésitényező úgyis csak négyszögjelnél mérném.
Frekimérésnél kevés még a 16-bites számláló is, mindenképp SW-ből kell számlálnod a tetejét. A uC-nek legalább 20MHz-ről kell mennie, mert különben nem tudja megszámolni a Timer. De jobb, ha többről, illetve lehet előosztót használni, ha kell.
Kitöltési tényezőnél ilyen frekinél sem fog jó lenni a klasszikus időmérés, hisz a frekvencia többszörösével kell az időt méregetni, arra meg nincs nagyon energia, az analóg feldolgozás sokkal egyszerűbb és pontosabb lesz (legalább is magasabb frekvenciáknál), csak az átlagos integrálási időt kell kivárni (legnagyobb a legkisebb frekvenciára van méretezve, tehát lehet 1-2 sec is).
JAni
Kitöltési tényezőnél ilyen frekinél sem fog jó lenni a klasszikus időmérés, hisz a frekvencia többszörösével kell az időt méregetni, arra meg nincs nagyon energia, az analóg feldolgozás sokkal egyszerűbb és pontosabb lesz (legalább is magasabb frekvenciáknál), csak az átlagos integrálási időt kell kivárni (legnagyobb a legkisebb frekvenciára van méretezve, tehát lehet 1-2 sec is).
JAni