Lego és Arduino

Processing/Wiring (illetve C) nyelvű programozási fogások, tippek. (AVR-Duino, Arduino, EthDuino, Diecimila, Severino, Nano, LilyPad)
Válasz küldése
tekes
Újonc
Újonc

Lego és Arduino

Hozzászólás Szerző: tekes »

Sziasztok!

Valamelyik kezdőcsomag beszerzése és a tanfolyam elvégzése után (egy motor shield-el kiegészítve) képes lehetek a LEGO motorok és szenzorok kezelésére?

A célom kettős, egyrészt a jelentős spórolás a LEGO NXT/EV3-hoz képest, másrészt a szélesebb körű tudás és tapasztalat megszerzése.

Ha igen, úgy melyik alappanel javasolt?
A Maxi készletből hogyan lehet Diecimila-t választani? (A legördülőben nem jelenik meg csak Mega, Leonardo és három féle UNO.)
Robert
Elektronbűvölő

Re: 60 nap alatt Arduino tanfolyam

Hozzászólás Szerző: Robert »

UNO valamelyikje javasolt.
3V3/5V I2C szintillesztő. Az NXT 3.3V I2C protokollt használ.
tekes
Újonc
Újonc

Köszönöm!

Összeválogattam néhány dolgot a webshopból, ami később kellhet.
Azonban még nem tudom mindenről eldönteni, hogy kompatibilisek-e.
Ehhez kérnék egy kis segítséget.

A nagyobb teljesítményű motorok (elsősorban LEGO) meghajtásához milyen motorvezérlőre van szükség?
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Robert
Elektronbűvölő

Egszerre túl sok mindent akarnál lépni :(

A robothoz:
- robotváz, motorshield

LEGO esetén: jelszintillesztő, alappanel első körben elégnek tűnne.
- - Ultrahang szenzorból SR-04 és SR05 is kell?
- Kell e kétirányú szervo? Vagy elég az egyirányú?

Én a 60 napos tanfolyammal kezdenék, és ~30. nap környékén néznék vissza a bővítés és igények miatt.
Több cikk is van fenn NXT/Arduio témakörben...
tekes
Újonc
Újonc

A tanfolyamra már jelentkeztem. 0. lecke :)
Világos, hogy néhány hónap múlva lesznek aktuálisak ezek a dolgok, csak nem akarom akkor egyenként rendelni őket a postaköltség miatt.
Viszont hülyeségeket nem akarok venni.

Ultrahang szenzorok között nem tudom még hogy mi a különbség, de kettő legalább kell.

Robotváz nem kell, mert a fiaimnak csakis a LEGO jön szóba, viszont motorshield-et milyet rendeljek?

Persze lehet azt is, hogy most csak a tanfolyam készlet, és néhány hónap múlva a többi :)
Robert
Elektronbűvölő

Tanulókészletet.
Majd ha az alapok megvannak, utána érdemes tovább NXT kiegészítőre.
Plusz érdemes körbelesni google: NXT+Arduino+library
csegebiga
Chipgyilok

Hozzászólás Szerző: csegebiga »

én megfordítanám a kérdésedet:
1. mit akarsz építeni? milyen robotot? vonalkövetőt? ütközéselkerülő-labirintusjárót?
  • hova raknád a szervo-motoros kart? mit rax a végére?
    hol lesz az "inteligencia"? a robotban, vagy a számítógépben?
2. mi van meg a lego oldalról a robotodhoz? a lego kockákon kívül?
a rendelésedből ez így látszik:
  • szenzorok: úgy látom nincsenek
    motorok: ne egy meztelen motorral kezdj, hanem valamilyen áttételessel pl innen akár kerekes verzióban.
    (kettő H-hidas vezérlésű kerékkel az egyszerű irányítás megoldható)
    cpu: ezt mindenképpen Arduino lesz, ugye?
    számítógépes kapcsolat: soros kábeles, wifis, blutooth-os
3. hogy kapcsolódna az arduino a lego nxt-hez? egyáltalán lesz nxt technológia a robotban?

és akkor ha a fentiek tisztázódtak, már látszik a vége:
mi hiányzik a kitűzött (cél)feladat megoldásához?
  • -lego oldalról (spec. építőelemek, platformok esetleg interfészek [mechanikus/elektronikus])
    -cpu oldalról (melyik arduino panel, mennyi i/o porttal)
    -szenzor oldalról (milyen érzékelők kellenek)
    -motor/vezérlés oldalról milyen motorok(dc, szervo, stepper), a hozzájuk tartozó vezérlő áramkörrel
    -táplálás oldalról (elem/akku/külső táp) tápellátás áramkörei az elektronikának, motoroknak
addig is: Robert tanácsa az egyszerűbb panellel elkezdett tanfolyammal megfontolandó szerintem :)
(c)
tekes
Újonc
Újonc

Köszönöm, megrendeltem, megnézem!
tekes
Újonc
Újonc

csegebiga írta:én megfordítanám a kérdésedet:
...
addig is: Robert tanácsa az egyszerűbb panellel elkezdett tanfolyammal megfontolandó szerintem :)
(c)
Nem konkrét feladatról van szó, hanem tanulásról.
Fiaim szakkörön foglalkoznak NXT-vel, itthon is van egy csomó technic és néhány motor. Felmerült az NXT/EV3 itthonra beszerzése, de az ára miatt nem járható út.
A családi Arduino projekt célja tehát kettős: LEGO robot építése LEGO vezérlő nélkül, valamint a LEGO-nál szélesebb körben alkalmazható programozási és elektrotechnikai alapismeretek szerzése.

Köszönöm a tanácsaitokat, megfogadtam. :)
csegebiga
Chipgyilok

tekes írta:Nem konkrét feladatról van szó, hanem tanulásról.
Fiaim szakkörön foglalkoznak NXT-vel, itthon is van egy csomó technic és néhány motor. Felmerült az NXT/EV3 itthonra beszerzése, de az ára miatt nem járható út.
A családi Arduino projekt célja tehát kettős: LEGO robot építése LEGO vezérlő nélkül, valamint a LEGO-nál szélesebb körben alkalmazható programozási és elektrotechnikai alapismeretek szerzése.
szerintem a tanulási folyamat egyik hatékony módja, ha egymásra épülő, egyre komolyabb feladatokon keresztül ismerkedsz a rendszerrel (és korlátaival.)
kitűzöl egy célt, megvalósítod, (sikerélmény, motivációs megerősítés!) és lépsz a következő szintre.

egy példán mutatnám meg, mire gondoltam:
szeretnék egy távolról is felügyelhető, vezeték nélküli satellite hőmérőkkel is dolgozó adatgyűjtő-termosztátot építeni a házba, amelyik adatokkal szolgál a ház energiagazdálkodásához
8O :?:
ezt így első körben biztos, hogy nem tudom megcsinálni,
tehát lebontom kisebb, kezelhető lépésekre:
1 veszek egy dallas hőmérő chipet, felélesztem, soros monitorra kiírom a hőmérsékleti adatokat (1wire bus, soros kommunikáció)
2 veszek egy lcd kijelzőt, és oda kiíratom a hőmérsékletet. (lcd kezelés, esetleg i2c buszon keresztül)
3 veszek nyomógombokat, hogy tudjam vezérelni a készülő eszközt.(prell, hosszan, röviden nyomott gombok, eseménykezelés)
4 veszek egy relé(modul)t, hogy ez vezérelje a fűtést a későbbiekben. (itt a relé vezérlést kell átgondolni) (lásd pl kétállapotú relé kezelése)

ez idáig viszonylag egyszerű, és már van is egy működő szobatermosztátod.
öröm és boldogság :)

most jön a dolog érdekesebb része: legyünk okosabbak a bolti ketyeréknél!
tudjon napi- heti ciklusokban különböző hőmérsékleteket beállítani. honnan veszem az időt? ehhez óra kell!(rtc modul )
hogyan tároljuk a beállításokat? a chipben, vagy külső eepromban? (eeprom kezelés) esetleg máshol?

5 veszek egy i2c rtc modult (vagy előre gondolkozva pl a data logger shieldet, mivel azon van egy sd foglalat is az rtc.n kívül.)

kezdjünk neki a mérési adatok eltárolásának!ekkor jön a rendszer szintű kérdés:
milyen sűrűn mérjek? mit is tároljak? és hova? az eepromok kapacitása erre nem lenne elég,
tároljuk SD kártyán!(sd kezelés)

6 kell egy pc uplink. ez lehet pl a soros(usb)port, blutooth, utp, vagy wifi. a példában válasszuk az utp ethernet hálózatot.
7 felélesztjük a hálót, beállítjuk a teszt környezetet, beindíunk egy (wifis)routert a thermo.net részére. a router wan ágát kötjük a saját lan-unkba.
8 csinálunk egy pici (web)szervert. összes feladata: kijelzi a hőmérsékletet, esetleg a beállításokat megváltoztathatjuk, relét kapcsolgathatjuk
8.5 hab a tortán: okostelefonra is tudunk adatot küldeni :)
8.6 akár távolról vezérelni is a termosztátot!
9 csinálunk egy pc-s LAMP(vagy WAMP) szervert, ahol a mérési adatokat sql adatbázisban tároljuk, kiértékeljük, grafikonozunk.
9.5 a mérési adatokat naponta/hetente átküldjük a pc-re az sd-ről

ekkor már nagyon okosak vagyunk, ezért tovább bővítjük a ketyerénket.
csináljunk egy vagy több satellite hőmérőt,
  • egy-két szenzorral (pl kazán felmenő-lemenő vízhőfok mérésére, vagy több helységben monitorozott hőmérséklet, külső, talajszinti, padlástér stb hőmérséklete)
    wifis kapcsolattal, hogy ne kelljen a házat össze-vissza drótozni,
    némelyikre tegyünk lcd kijelzőt, (esetleg mozgásérzékelővel, hogy csak akkor menjen az lcd, amikor ott áll valaki előtte)

kössük össze a központi egységgel őket! alakítsuk ki a kapcsolatot, a lekérdezés rendszerét.

és már kész is lennénk, ha közben nem szeretnénk más dolgokat is mérni, vezérelni az eszközünkkel,
vagy ha nem akarunk néki valamilyen grafikus, touchscreenes irányítást csinálni,
vagy valami egészen más funkciót belevinni a rendszerbe.
a határ a pénztárcád, és a chip fizikai korlátai

mint látod, kis lépések sorozatával jutottunk el egy komplex feladat megoldásához.
közben rengeteget bújtuk a netet, megnézve, hogy mások hogyan oldottak meg egy-egy részeladatot,
ellesve trükköket, ötleteket, módszereket folyamatosan bővültek ismereteink, eszközeink.

ezért javaslom néked is valamilyen feladat kitűzését, és a srácokkal közös megoldását :)
kis járgány==>irányított jármű==>vonalat követő jármű==>önállóan vonalkövető (robot)jármű==>
ütközést elkerülő jármű==> labirintus feltérképező jármű==>önállóan a labirintusból kitaláló robot==>
takarító robot megépítése (bejár egy területet, és visszatalál a töltőjéhez)
csegebiga
Chipgyilok

Re: Lego és Arduino

tekes
Újonc
Újonc

Re: Lego és Arduino

Kösz, ezeket láttam már.
Úgy tűnik eddig van még vagy 50 napom...
Pillanatnyilag a legérdekesebb a DIY motorvezérlő panel, amit nyilván nagy élmény megépíteni, de én először venni szeretnék.
Remélem, a 60nap végére ki fogom tudni választani a webshopból a megfelelőt.
Válasz küldése