ESP8266 Arduino 1.6.5 vs 2.0.0

ESP8266, ESP32 chipek és az ESP-xx modulok. Programozási nyelvek, trükkök, hardware tippek.
Robert
Elektronbűvölő

ESP8266 Arduino 1.6.5 vs 2.0.0

Hozzászólás Szerző: Robert »

Mi a különbség a 2 közt?

A 2.0.0. még csak RC2 kiadású. Több fórum írja, hogy nem igazán stabil.
Az 1.6.5-xxxx verziók 1.6.6 ill későbbi Arduino keretrendszerrel nem mennek.

:?:
SanyiSay
Elektronbűvölő

Re: ESP8266 Arduino 1.6.5 vs 2.0.0

Hozzászólás Szerző: SanyiSay »

Igen ez jogos kérdés.

https://github.com/esp8266/Arduino
Amit látok:
1.6.5 és 2.0.0 a stabil verzióban
2.0.0 rc1, rc2 és 2.1.0 rc1 a másik verzióban.

Aztán amikor mindenféle könyvtárakat tesztelgetek, hol ezt, hol azt a verziót kell használni, viszont annyira még nem jutottam hogy mindent összepárosítsak.
Amibe belefutottam pld, hogy nem lehetett AP módnak a SSID nevét és jelszavát változtatni csak abban a verzióban amiben mondjuk az ota nem futott. Aztán egy másik könyvtár használatával ez a probléma kikerülhető volt, ment simán, így ez megoldódott, pontosabban valaki rájött nemrég a megoldásra. Aztán volt a fájlkezelés és EEprom összeakadás problémája, erről csak olvastam. Valamint szerverből is hol ezt, hol azt használják. Így a mintakódokat át kell írni arra a szerverkönyvtárra amit szeret az ember. Viszont attól hogy hibás egy könyvtár nem kell kardunkba dőlni mert annyira új a rendszer hogy napról napra frissítik. Ez persze nem kellemes.

Úgyhogy kicsit káoszos egyenlőre. Viszont ami egyszer beindult azzal eddig nem volt gond. :)
Nálam amúgy Arduino 1.6.7 és stabil 2.0.0 verzió a favorit. Ami persze nem mérvadó, mert igen kicsi részét használom az ESP egésznek. Nem beszélve a kliens oldali HTML programozás rejtelmeiről.

Ami nekem még ehhez hozzájött hogy a könyvtárakat frissíteni is kell, nem elég csak a .h állományt nézegetni. Pár percem ráment mire rájöttem hogy egy napja frissült felirat azt jelenti, hogy amit én használok az már elavult. :)
SanyiSay
Elektronbűvölő

Aztán jönnek még olyan apróságok, hogy az elején amikor felsoroljuk a használt könyvtárakat, annak a sorrendje sem mindegy, valamint a Setup függvényben az inicializálás sorrendje is okozhat gondot. Amire a fordító nem generál hiba üzenetet csak nem fut a kód, vagy éppen rosszul. Mondjuk ez lehet csak nekem szokatlan. Meg annak a pár embernek akik erről a fórumokban írtak. :)

AZ USB program feltöltés is lehet mondani hogy hibátlan 921600-as baud-al, de ha fájlokat töltök fel a segéd java alkalmazással, akkor vagy 3.-ra indul csak el a feltöltés, és persze előtte ki kell kapcsolni a soros monitort, mert úgy nem megy.
Kiforrott rendszernél ezek a hibákat már ismerik az emberek itt meg minden új, és keresgetni kell a megoldást, de ez szerintem belefér egy ilyen friss nonprofit rendszernél.
SanyiSay
Elektronbűvölő

Most épp ami nem megy hogy NodeMCU 1.0 Board beállításnál a Flash memóriát fel lehet osztani Flash/SPIFFS fájlrendszerre. Amikor 3/1M a felosztás akkor szépen fel lehet fájlokat tölteni az Arduino alóli segéd alkalmazással, ha 1/3 akkor pedig hibával leáll. Ezen nem segít se az Arduino 1.6.5 -1.6.6 - 1.6.7 váltás sem, és a ESP 2,0,0 verziók cserélgetése sem. 1.6.5.-ös board verzió meg nem tartalmaza még ezt a funkciót. Ez is olyan probléma hogy egyenlőre betettem a /majd ha kell/, megnézendők közé.
cree
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: cree »

Arduino 1.6.5 használnám ezt a könyvtárat de szinte a minta példáknál is mindig hiba kód jelenik meg be forditáskor nem találtam megoldás erre a problémára!

https://github.com/esp8266/Arduino/tree ... i/examples

hiba :

Kód: Egész kijelölése

In file included from C:\Program Files\Arduino\libraries\ESP8266WiFi\src/ESP8266WiFi.h:39:0,
                 from WiFiClient.ino:9:
C:\Program Files\Arduino\libraries\ESP8266WiFi\src/WiFiClient.h:24:18: fatal error: memory: No such file or directory
 #include <memory>
                  ^
compilation terminated.
Error compiling.

SanyiSay
Elektronbűvölő

Van
1.6.5 - 1.6.6 - 1.6.7 verzió Arduinoban, és van
1.6.5 - 2.0.0 - 2.1.0 - rc1 és rc2 ESP Board verzióban.
Ezeket használhatjuk. Arduinoból jobbnak mondják az 1.6.5-öt
https://github.com/esp8266/Arduino/releases
Board verzióban belefuthatsz olyanba, hogy csak magasabb számú esetleg béta vagy fejlesztői verziós példányokkal futnak a mintapéldák.
Én eleinte amik nem indultak el azokat hagytam a csodába, aztán később inkább megnézem hogy a Library mappa tartalmazza e a hiányzó részeket, és pótoltam a hiányosságokat. Most is hiányt ír nálad. Van amikor a könyvtár megvan csak nincs deklarálva benne a megfelelő eljárás vagy bármi mert régebbi verzióban nincs is benne.
Ha a legfrissebbet töltöd fel akkor szinte biztos hogy minden fut, csak az nem biztos hogy stabilan.
Nekem eleinte minden verzió fenn volt külön külön, hol ez hol az kellett, mostanában már csak a legfrissebbet használom.
Az oldal amit belinkeltél a mintapéldáknak a fejlesztői oldal, ott a legfrissebb minden, így a mintakódok is.
Visszamész az elejére akkor látszik hogy mikor mi frissült, és le is lehet tölteni.
Egyszóval az innen leszedett mintákhoz célszerű innen letölteni az egész állományt, és bemásolni a
..\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.0.0 mappába. (vagy ahol nálad tárolódik)
Elég gyakran frissül nem árt figyelni. Lekopogom de mostanában nálam stabil az egész.
Netről egyéb helyekről letöltött kódok pedig jó ha szintaktikailag átmennek a fordítón, kevés a szép kidolgozott munka.
Egyébként a Githubos mintakódok sem tökéletesek, pontosabban a lehetőségeknek csak igen kis részét mutatják be, ha belenézel a .h állományba kiderül hogy vannak még ott hasznos dolgok.
Sajnos a nagy egésznek én csak igen kis részét használom, így a tapasztalatom is kevésnek mondható, valamint a fejlesztők is csak egy egy lépéssel járnak előttünk. Ami ma nem megy vagy hibás azt holnapra többnyire javítják. Ez pedig a fórumjaikon követhető.
cree
DrótVégénSzéndarab

SanyiSay írta:Van
1.6.5 - 1.6.6 - 1.6.7 verzió Arduinoban, és van
1.6.5 - 2.0.0 - 2.1.0 - rc1 és rc2 ESP Board verzióban.
Ezeket használhatjuk. Arduinoból jobbnak mondják az 1.6.5-öt
https://github.com/esp8266/Arduino/releases
Board verzióban belefuthatsz olyanba, hogy csak magasabb számú esetleg béta vagy fejlesztői verziós példányokkal futnak a mintapéldák.
Én eleinte amik nem indultak el azokat hagytam a csodába, aztán később inkább megnézem hogy a Library mappa tartalmazza e a hiányzó részeket, és pótoltam a hiányosságokat. Most is hiányt ír nálad. Van amikor a könyvtár megvan csak nincs deklarálva benne a megfelelő eljárás vagy bármi mert régebbi verzióban nincs is benne.
Ha a legfrissebbet töltöd fel akkor szinte biztos hogy minden fut, csak az nem biztos hogy stabilan.
Nekem eleinte minden verzió fenn volt külön külön, hol ez hol az kellett, mostanában már csak a legfrissebbet használom.
Az oldal amit belinkeltél a mintapéldáknak a fejlesztői oldal, ott a legfrissebb minden, így a mintakódok is.
Visszamész az elejére akkor látszik hogy mikor mi frissült, és le is lehet tölteni.
Egyszóval az innen leszedett mintákhoz célszerű innen letölteni az egész állományt, és bemásolni a
Elég gyakran frissül nem árt figyelni. Lekopogom de mostanában nálam stabil az egész.
Netről egyéb helyekről letöltött kódok pedig jó ha szintaktikailag átmennek a fordítón, kevés a szép kidolgozott munka.
Egyébként a Githubos mintakódok sem tökéletesek, pontosabban a lehetőségeknek csak igen kis részét mutatják be, ha belenézel a .h állományba kiderül hogy vannak még ott hasznos dolgok.
Sajnos a nagy egésznek én csak igen kis részét használom, így a tapasztalatom is kevésnek mondható, valamint a fejlesztők is csak egy egy lépéssel járnak előttünk. Ami ma nem megy vagy hibás azt holnapra többnyire javítják. Ez pedig a fórumjaikon követhető.
Én probáltam 1.6.5 - 2.0.0 - 2.1.0 - rc1 és rc2 variáciot de hibba forditáskor!

Én c:\Program Files\Arduino\libraries\ helye bemásosolom a esp8266 álományt és ennyi vagy még valamit kell valahová?!
Robert
Elektronbűvölő

SanyiSay
Elektronbűvölő

Nem oda való az biztos, azt nem tudom hogy így működnie kellene e de inkább tedd a helyére.

....\esp8266\hardware\esp8266\2.0.0
Ezt kellene megkeresned, felhasználói mappákban kell lennie, és ide másold. Nem telepített verziót használok így nem tudom hol találod pontosan. Nálam a belinkelt example kódokból az első három simán lefordul, kipróbáltam.

Ha a hagyományos módszert használod, és a beállításoknál az ESP board URL jét bemásolva, majd az eszközöknél felveszed az ESP-t akkor jó helyre teszi magától. Erről itt találsz leírást.
http://www.tavir.hu/iot-3-esp8266-standalone
Ha viszont már rossz helyre tetted kézzel, akkor előfordulhat hogy duplán van meg ugyanaz a fájl és azt sem szereti.
De az is előfordulhat hogy egyéb könyvtárakat teszel fel amik nem erről a "hivalatos" oldalról van, de ugyanazt a .h vagy .cpp nevű állományt tartalmazza. Akkor is összeütközhet. Volt ilyen is nekem. Mondjuk ezért is jó a portable verzió mert egy delete és tiszta lappal indul az ember. :) Kísérletezéshez pedig csak csinálsz a stabil verzióról egy másolatot.
cree
DrótVégénSzéndarab

SanyiSay írta:Nem oda való az biztos, azt nem tudom hogy így működnie kellene e de inkább tedd a helyére.

....\esp8266\hardware\esp8266\2.0.0
Ezt kellene megkeresned, felhasználói mappákban kell lennie, és ide másold. Nem telepített verziót használok így nem tudom hol találod pontosan. Nálam a belinkelt example kódokból az első három simán lefordul, kipróbáltam.

Ha a hagyományos módszert használod, és a beállításoknál az ESP board URL jét bemásolva, majd az eszközöknél felveszed az ESP-t akkor jó helyre teszi magától. Erről itt találsz leírást.
http://www.tavir.hu/iot-3-esp8266-standalone
Ha viszont már rossz helyre tetted kézzel, akkor előfordulhat hogy duplán van meg ugyanaz a fájl és azt sem szereti.
De az is előfordulhat hogy egyéb könyvtárakat teszel fel amik nem erről a "hivalatos" oldalról van, de ugyanazt a .h vagy .cpp nevű állományt tartalmazza. Akkor is összeütközhet. Volt ilyen is nekem. Mondjuk ezért is jó a portable verzió mert egy delete és tiszta lappal indul az ember. :) Kísérletezéshez pedig csak csinálsz a stabil verzióról egy másolatot.
Hát én el veztetem a fonalat mit hova is!

Nálam az egész arduino ide 165 telepitős verziot használom az utvonal alap ahová teszi magát!

Ezt végig csináltam "http://www.tavir.hu/iot-3-esp8266-standalone" de az esp8266 teljes könyvtár nincs sehol az arduino ide nem látja!

felhasználoi mapában hol lesz amit irsz c:\Users\admin\?

Most kezdem az arduinos programozást kezdőként tekins rám!
cree
DrótVégénSzéndarab

Csak véletlenblö kijelölt telepitet board alá " generic esp8266 alá hiba mentesen fordit bármilyen esp8266 minta példát csak arduino uno alá nem ha uno van ki elölve eszköznek!
Robert
Elektronbűvölő

A http://www.tavir.hu/iot-3-esp8266-standalone telepítést vidd végig.
Igaz, így nem portable lesz a verzió, de teljesen jól működik....

Ha UNO-t választod ki, akkor miért fordítana ESP modulra?????
Tulajdonképp mit szeretnél?
- UNOhoz kötött ESP eszközzel beszélgetni,
- ESP önállóan futtassa a programot?
cree
DrótVégénSzéndarab

Robert írta:A http://www.tavir.hu/iot-3-esp8266-standalone telepítést vidd végig.
Igaz, így nem portable lesz a verzió, de teljesen jól működik....

Ha UNO-t választod ki, akkor miért fordítana ESP modulra?????
Tulajdonképp mit szeretnél?
- UNOhoz kötött ESP eszközzel beszélgetni,
- ESP önállóan futtassa a programot?
Nekem az esp8266 csak wifi uart portnak kell arduino unohoz !
Uno alá milyen milyen esp8266 könyvtárat javasolsz mit használnak?
Robert
Elektronbűvölő

Ez nem az a fórum :).
Itt a natív ESP826 kódfuttatást járjuk körbe...

Neked az ESP8266 Library kell.
http://www.tavir.hu/iot-2-arduino-at
cree
DrótVégénSzéndarab

Robert írta:Ez nem az a fórum :).
Itt a natív ESP826 kódfuttatást járjuk körbe...

Neked az ESP8266 Library kell.
http://www.tavir.hu/iot-2-arduino-at
Értem, köszi!
Erről van topic konkrétan itt a forumon, mert sok kérdésem lenne még ezzel kapcsolatban!

Admin: Kérlek használj helyesírás ellenőrzőt (Itt javítottam 5 elütést/hibát). Az elütésekre jól felhívja a figyelmet (Pl. Firefox alapban ismeri)
Válasz küldése