sajtohiba
sajtohiba
Haliho!
Nemtom jol tettem-e, de a konyvben talalhato bugok listajat gyujtenem ide.
(Vagy minden uj velt/valos hibanal kuldjunk egy szemelyes uzit neked?)
Szoval a string kezelo fugvenyek peldainal, a:
Dim Instring as String*13
Dim Pstring as String*3
Instring = "Bascom is not easy" 'ez tobb mint 13 karakter
Pstring = "very" 'ez is tobb mint 3 karakter
Sval = 10 'nincs definialva
Pval = 4 'nincs definialva
Mid(Pstring, Sval, Nval) = Instring 'nincs Nval csak Pval, a Pstring es Instring fel van cserelve!
'Instring = "Bascom is very easy"
' az eredmeny pedig:"Bascom isvery easy"
Nemtom jol tettem-e, de a konyvben talalhato bugok listajat gyujtenem ide.
(Vagy minden uj velt/valos hibanal kuldjunk egy szemelyes uzit neked?)
Szoval a string kezelo fugvenyek peldainal, a:
Dim Instring as String*13
Dim Pstring as String*3
Instring = "Bascom is not easy" 'ez tobb mint 13 karakter
Pstring = "very" 'ez is tobb mint 3 karakter
Sval = 10 'nincs definialva
Pval = 4 'nincs definialva
Mid(Pstring, Sval, Nval) = Instring 'nincs Nval csak Pval, a Pstring es Instring fel van cserelve!
'Instring = "Bascom is very easy"
' az eredmeny pedig:"Bascom isvery easy"
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára magic 2005. december 10. szombat, 15:28-kor.
Megszakitasok:
A Bascom-hoz letoltheto PDF-ben irnak meg 1 parameterrol a Low Level, a Falling, es a Rising-on kivul:
Config Int0 = Change
Ekkor a lefuto elre, es a felfuto elre is generalodik megszakitas.
Pl Amikor benyomunk egy nyomogombot generalodik 1 megszakitas, majd mikor felengedjuk a gombot, generalodik meg1 megszakitas.
Viszont azt hirtelen nemtudom hova tenni, hogy ha
Config Int0 = Low Level
akkor (amig az adott lab alacsony szinten van), folyamatosan generalodik a megszakitas kerelem.
Ezt azert nem ertem, mert a megszakitas lekezelese kozben "Nincs megszakítás a megszakításrutinban"
Szoval ennek igy latszolag semmi ertelme.
"A megszakítások bejegyzései alaphelyzetben nulla állapotban vannak a Gifr regiszterben."
Kicsit gondolkodnom kellett mire leesett. Nem lenne jobb igy?:
Egy megszakítás érkezésekor a Gifr regiszter megfelelő bitje 0 állapotba kerül.
A Bascom-hoz letoltheto PDF-ben irnak meg 1 parameterrol a Low Level, a Falling, es a Rising-on kivul:
Config Int0 = Change
Ekkor a lefuto elre, es a felfuto elre is generalodik megszakitas.
Pl Amikor benyomunk egy nyomogombot generalodik 1 megszakitas, majd mikor felengedjuk a gombot, generalodik meg1 megszakitas.
Viszont azt hirtelen nemtudom hova tenni, hogy ha
Config Int0 = Low Level
akkor (amig az adott lab alacsony szinten van), folyamatosan generalodik a megszakitas kerelem.
Ezt azert nem ertem, mert a megszakitas lekezelese kozben "Nincs megszakítás a megszakításrutinban"
Szoval ennek igy latszolag semmi ertelme.
"A megszakítások bejegyzései alaphelyzetben nulla állapotban vannak a Gifr regiszterben."
Kicsit gondolkodnom kellett mire leesett. Nem lenne jobb igy?:
Egy megszakítás érkezésekor a Gifr regiszter megfelelő bitje 0 állapotba kerül.
Otlet.
A lexikon részben jo lenne, ha benne lenne mi is az a "maszkolás".
A cikkekben pedig egy link lenne a lexikonban szereplő szakkifejezésekre.
A lexikon részben jo lenne, ha benne lenne mi is az a "maszkolás".
A cikkekben pedig egy link lenne a lexikonban szereplő szakkifejezésekre.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára magic 2005. december 11. vasárnap, 19:46-kor.
Timer1 Capture:
"Ez azt jelenti, hogy a Timer1 számolja a kontroller órajelét a meghatározott osztásviszony és az ICP bemeneten (PortD.6, 11. láb) impulzus érkezik a Timer1 regiszter tartalma a capture regiszterbe másolódik."
Ez igy ertelmetlen.
Ha jol ertettem, akkor igy jobb lenne:
Ez azt jelenti, hogy a Timer1 a kontroller órajelet számolja a meghatározott osztásviszonynak megfelelően. Az ICP bemenetére (PortD.6, 11. láb) érkező impulzus felfutó éle (Rising) engedélyezi a számlálót, majd a következő impulzus felfutó éle letiltja azt. Ekkor a Timer1 tartalma a capture regiszterbe másolódik, így megkapjuk a két impulzus között eltelt időt.
"Ez azt jelenti, hogy a Timer1 számolja a kontroller órajelét a meghatározott osztásviszony és az ICP bemeneten (PortD.6, 11. láb) impulzus érkezik a Timer1 regiszter tartalma a capture regiszterbe másolódik."
Ez igy ertelmetlen.
Ha jol ertettem, akkor igy jobb lenne:
Ez azt jelenti, hogy a Timer1 a kontroller órajelet számolja a meghatározott osztásviszonynak megfelelően. Az ICP bemenetére (PortD.6, 11. láb) érkező impulzus felfutó éle (Rising) engedélyezi a számlálót, majd a következő impulzus felfutó éle letiltja azt. Ekkor a Timer1 tartalma a capture regiszterbe másolódik, így megkapjuk a két impulzus között eltelt időt.
Huh, van mit átírni.
Na magyarázat:
Int=low level: Soha nem jön vissza, amikor visszatér, azonnal újra meghívódik.
Lexikon és a Cikk közötti átjárást megpróbálom PHPnuke alapon beemelni. Kézzel nem járható, mert nagyon sok munka.
A lexikon kibővítése tervben van...
A change tip megszakítás csak a kézikönyvben van (1.11.8.0 kiadásban). Beemelés folyamtban.
Na magyarázat:
Int=low level: Soha nem jön vissza, amikor visszatér, azonnal újra meghívódik.
Lexikon és a Cikk közötti átjárást megpróbálom PHPnuke alapon beemelni. Kézzel nem járható, mert nagyon sok munka.
A lexikon kibővítése tervben van...
A change tip megszakítás csak a kézikönyvben van (1.11.8.0 kiadásban). Beemelés folyamtban.
Enkoderek
Meg a Bascom ismertetesekor irtad, hogy nem ajanlott az ekezetes karakterek hasznalata. Viszont itt belefutottam 1 be:
"Getenkóder:"
Eddig is piszkalta a fantaziamat, hogy miert "angolul" kodolsz. Erre most itt van magyarul
Tulajdonkeppen szinte semmi baj az angollal, azonkivul, hogy nem ertem. Talan van meg1-2 kezdo akit ez zavar. Persze sokkal tomorebben/pontosabban lehet leirni benne dolgokat, de egy kezdo talan nehezebben erti meg.
Lassan blog lesz ebbol a topicbol
Billentyuzet
Esetleg meg ennel a resznel kiterhetnel erre a 2 sorra:
Ddrb = &B00001111
Portb = &B11110000
Modjuk a 2. eleg egyertelmu, de a maual-ert nyultam emiatt.
Vegulis nem rosz megoldas igy osztokelni a help fajl bongeszesere.
Meg a Bascom ismertetesekor irtad, hogy nem ajanlott az ekezetes karakterek hasznalata. Viszont itt belefutottam 1 be:
"Getenkóder:"
Eddig is piszkalta a fantaziamat, hogy miert "angolul" kodolsz. Erre most itt van magyarul
Tulajdonkeppen szinte semmi baj az angollal, azonkivul, hogy nem ertem. Talan van meg1-2 kezdo akit ez zavar. Persze sokkal tomorebben/pontosabban lehet leirni benne dolgokat, de egy kezdo talan nehezebben erti meg.
Lassan blog lesz ebbol a topicbol
Billentyuzet
Esetleg meg ennel a resznel kiterhetnel erre a 2 sorra:
Ddrb = &B00001111
Portb = &B11110000
Modjuk a 2. eleg egyertelmu, de a maual-ert nyultam emiatt.
Vegulis nem rosz megoldas igy osztokelni a help fajl bongeszesere.
Vmi nem stimmel a billentyuzet progival sem.
A pelda abran a 2. sor van kivalasztva, es az alatta levo felirat alapjan
13-at olvasunk ki, amihez a 4-es kod tartozik. Viszont a program szerint, ha
13-at olvasunk ki, akkor ahoz a 8-as kod tartozik.
Az abra szerin 1011-et olvasunk ki, vagyis hibas a felirat, mert az nem 13, hanem 11. (amihez tenyleg a 4-es kod tartozik)
Az oszlop beolvasasakor pedig nem 11-et kapunk, hanem 13-at (1101), ami tenyleg +2-t jelent.
4+2=6, a "6"gombot nyotuk le.
Jobban ertheto lenne a sor/oszlop lekerdezes, ha nem lenne elforgatva a billentyuzet.
Kb igy:
http://www.cq.hu/ha2016/bill.bmp.bmp
A pelda abran a 2. sor van kivalasztva, es az alatta levo felirat alapjan
13-at olvasunk ki, amihez a 4-es kod tartozik. Viszont a program szerint, ha
13-at olvasunk ki, akkor ahoz a 8-as kod tartozik.
Az abra szerin 1011-et olvasunk ki, vagyis hibas a felirat, mert az nem 13, hanem 11. (amihez tenyleg a 4-es kod tartozik)
Az oszlop beolvasasakor pedig nem 11-et kapunk, hanem 13-at (1101), ami tenyleg +2-t jelent.
4+2=6, a "6"gombot nyotuk le.
Jobban ertheto lenne a sor/oszlop lekerdezes, ha nem lenne elforgatva a billentyuzet.
Kb igy:
http://www.cq.hu/ha2016/bill.bmp.bmp
EEPROM
"Itt az ADCcal változó byte típusnak van megadva az ERAM (EEPROM) területre kényszerített tárolással. Ez nem valódi változó, mert mi csak a következőt használjuk:"
Itt is kimaradt valami, mert a - szerintem - helyes szoveg igy nezne ki:
Itt az ADCcal változó byte típusnak van megadva, az ADCcal1 szintén byte típusú változó, de az ERAM (EEPROM) területre kényszerített tárolással. Ez nem valódi változó, mert mi csak a következőt használjuk:
---
"összerendeljük az ADCal1 constanst az ADCal változóval"
Szerintem itt nem tul szerencses a "konstans" hasznalata, mivel nem igazi konstansrol van szo, csak "konstanshoz kozeli"
Mivel az EEPROM irhato is, nem igazan konstans. Viszont nem is "mezei" valtozo, mert nem lehet vel "komplex" muveleteket elvegezni (ADCcal1=ADCcal1+1)
Ez igy kicsit hulyen hangzik, de egy nalam okosabb biztosan jobban korul tudna irni.
"Itt az ADCcal változó byte típusnak van megadva az ERAM (EEPROM) területre kényszerített tárolással. Ez nem valódi változó, mert mi csak a következőt használjuk:"
Itt is kimaradt valami, mert a - szerintem - helyes szoveg igy nezne ki:
Itt az ADCcal változó byte típusnak van megadva, az ADCcal1 szintén byte típusú változó, de az ERAM (EEPROM) területre kényszerített tárolással. Ez nem valódi változó, mert mi csak a következőt használjuk:
---
"összerendeljük az ADCal1 constanst az ADCal változóval"
Szerintem itt nem tul szerencses a "konstans" hasznalata, mivel nem igazi konstansrol van szo, csak "konstanshoz kozeli"
Mivel az EEPROM irhato is, nem igazan konstans. Viszont nem is "mezei" valtozo, mert nem lehet vel "komplex" muveleteket elvegezni (ADCcal1=ADCcal1+1)
Ez igy kicsit hulyen hangzik, de egy nalam okosabb biztosan jobban korul tudna irni.
Nagyobb AVR ...
"40 lábú DIP tikban is forgalomba kerül"
---
"Itt a biztosítékbeállítások a külső kristályra vonatkoznak."
Errol a reszrol hianyzik egy kep amit eppen magyaraz?
---
"74-es TTL IC-ből RC oszcillátort összerakni ~1 MHz környékére."
Azert jo lenne ide egy rajz, mert nem mindenki tud fejbol logikai kapukkal megvalositott RC oszcillatorkapcsolast.
"40 lábú DIP tikban is forgalomba kerül"
---
"Itt a biztosítékbeállítások a külső kristályra vonatkoznak."
Errol a reszrol hianyzik egy kep amit eppen magyaraz?
---
"74-es TTL IC-ből RC oszcillátort összerakni ~1 MHz környékére."
Azert jo lenne ide egy rajz, mert nem mindenki tud fejbol logikai kapukkal megvalositott RC oszcillatorkapcsolast.
-
Robert-
Az átállás fejezet képernyőfotósan átírásra kerül. Most az ünnepek közt tudom beültetni a kihalt 90S2313 SMD tokos IC-t:) És a fotókból a Bascom alatti eltérés nagyon látszik majd.
Van benne néhány hiba még ahogy látom:). De hát lektorálni is kell, mert a sajátjaimon sokszor átfutok (nem veszem észre).
Nagyon szépen köszönöm a fáradtságos munkát!
Van benne néhány hiba még ahogy látom:). De hát lektorálni is kell, mert a sajátjaimon sokszor átfutok (nem veszem észre).
Nagyon szépen köszönöm a fáradtságos munkát!