kristály?
kristály?
Miért látom hogy mindenki tesz külső kristályt a chiphez?
nem elegendő a prockó belső oscillátora?
mire való a Mega16 tosc1 és tosc2 lába?
nem elegendő a prockó belső oscillátora?
mire való a Mega16 tosc1 és tosc2 lába?
-
Hooligan01
Általában precíz, időzítésre kényes alkalmazások esetén kerül kavics a mikrokontroller mellé. Ilyen pl. a hardveres sorosport is...
A belső RC oszcillátor elég kényes, hőmérsékletváltozásra akár több Khz-et is elmászik, ez pedig nem túl egészséges bizonyos esetekben!
Tosc1-2 pedig az avr beépített RTC órajelforrása. (típusfüggő, lásd adatlapok)
A belső RC oszcillátor elég kényes, hőmérsékletváltozásra akár több Khz-et is elmászik, ez pedig nem túl egészséges bizonyos esetekben!
Tosc1-2 pedig az avr beépített RTC órajelforrása. (típusfüggő, lásd adatlapok)
A belső RC az pontatlan. Kb-i órajere jó, pontos időzítésre nem.
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2555.pdf
A mindanféle adatlapokból ami kihámozható:
Gyári pontossága +/-3%, de worst case (legrosszabb eset) +/-10% is lehet a névlegeshez képest. Ennek kalibrálását íreja le a fenti pdf.
A hőfokfüggés a 2.1 ábrán (4. oldal). A névleges 8 MHz frekvencia -40 fokon ~7,5 MHz, míg +85 fokon ~8,5 MHz. Függ még a feszültségtől, és a csillagállástól is:P.
Volt olyan M8-as IC-m, ahol a 8 MHz belső RC esetén a PC-s 9600 bps 20 fokon jó volt, 30-35 fokon szétesett. Ez PC esetén ~5-7% névleges sebességeltérést jelent!
A TOsc1/2 a M16 és nagyobb IC-k esetén a belső RTC-ként is használható Timer (jellemzően a Timer2) kivezetése. Ide kell felrakni a 32kHz-s kristályt...
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2555.pdf
A mindanféle adatlapokból ami kihámozható:
Gyári pontossága +/-3%, de worst case (legrosszabb eset) +/-10% is lehet a névlegeshez képest. Ennek kalibrálását íreja le a fenti pdf.
A hőfokfüggés a 2.1 ábrán (4. oldal). A névleges 8 MHz frekvencia -40 fokon ~7,5 MHz, míg +85 fokon ~8,5 MHz. Függ még a feszültségtől, és a csillagállástól is:P.
Volt olyan M8-as IC-m, ahol a 8 MHz belső RC esetén a PC-s 9600 bps 20 fokon jó volt, 30-35 fokon szétesett. Ez PC esetén ~5-7% névleges sebességeltérést jelent!
A TOsc1/2 a M16 és nagyobb IC-k esetén a belső RTC-ként is használható Timer (jellemzően a Timer2) kivezetése. Ide kell felrakni a 32kHz-s kristályt...
Azt hiszem ide tartozik a kérdésem.
A Robert javaslatára vadásztam egy kristályt. 4 Mhz es fémtokos kétlábas, kondival elföldelve mindkét lábikója ...
Az Atmega16 adatlapjáről nagynehezen kivettem, hogy ehhez:
cksel3210: 1111
sut10: 10
Ennek megfelelően módosítottam is a Fuse bitet (Baskom, STK200 assal még mindíg)
Nos ez a kis kódocska sorosra semmit nem küld, a ledek meg 6 másodpercenként váltják egymást.
gondolom ha a kristály hibás akkor nem indul el a chip, úgyhogy más baj lehet. Viszont ez már meghaladja az autodidakta módszerű problémamegoldóképességem
A Robert javaslatára vadásztam egy kristályt. 4 Mhz es fémtokos kétlábas, kondival elföldelve mindkét lábikója ...
Az Atmega16 adatlapjáről nagynehezen kivettem, hogy ehhez:
cksel3210: 1111
sut10: 10
Ennek megfelelően módosítottam is a Fuse bitet (Baskom, STK200 assal még mindíg)
Kód: Egész kijelölése
$regfile = "m16def.dat"
$crystal = 4000000
$baud = 19200
Config Porta.1 = Output
Config Porta.0 = Output
Print "Hello world"
Print "test1"
Do
Print "egyes"
Set Porta.0
Reset Porta.1
Waitms 200
Print "kettes"
Reset Porta.0
Set Porta.1
Waitms 200
Loop
End
gondolom ha a kristály hibás akkor nem indul el a chip, úgyhogy más baj lehet. Viszont ez már meghaladja az autodidakta módszerű problémamegoldóképességem
4 MHz esetén 200 msec várakozás villogna a LED. 0,2 sec.
Nálad ennek többszörösével. Na ez innen kezd érdekes lenni...
Ha leveszed a Quartz-ot, akkor a villogás megáll? (ezzel teszteled, h biztosan a kvarcról jár).
Amúgy én nem vacakolok. beállítom a szokásos: 1111:1111 a kvarc/sevességet. Azaz mintha 8MHz feletti lenne a kristály és a lehető legnagyobb bekapcsolási késleltetést...
Egyszerűbb lenne a következő program (nem 6félét tesztelünk egyszerre):
Így a névleges 1 sec kellene h legyen. Ha 4 sec a teljes ciklus: belső 1 MHzről jár.
Nem írtál véletlen a $crystal=40000000 -t?
Nálad ennek többszörösével. Na ez innen kezd érdekes lenni...
Ha leveszed a Quartz-ot, akkor a villogás megáll? (ezzel teszteled, h biztosan a kvarcról jár).
Amúgy én nem vacakolok. beállítom a szokásos: 1111:1111 a kvarc/sevességet. Azaz mintha 8MHz feletti lenne a kristály és a lehető legnagyobb bekapcsolási késleltetést...
Egyszerűbb lenne a következő program (nem 6félét tesztelünk egyszerre):
Kód: Egész kijelölése
$regfile = "m16def.dat"
$crystal = 4000000
Config Porta.1 = Output
Config Porta.0 = Output
Do
Set Porta.0
Reset Porta.1
Waitms 500
Reset Porta.0
Set Porta.1
Waitms 500
Loop
End
Nem írtál véletlen a $crystal=40000000 -t?
Asszem feladom . 4 napja néha megy, néha nem megy, de kristályról halott.
Már cseréltem a kristályt is, hátha az a baj, de most megint meg se mukkan kristályról...
Ic nincs fordítva arra nagyon figyelek. Max232 visszasatolva helyes adatokat mutat a terminálban, a táp rendben.
Bocsi hogy csak most reagálok de egész este ezt gyűrtem és délben kidőlte
(Nem csak az ördök nem aszik
)
Már cseréltem a kristályt is, hátha az a baj, de most megint meg se mukkan kristályról...
Ic nincs fordítva arra nagyon figyelek. Max232 visszasatolva helyes adatokat mutat a terminálban, a táp rendben.
Bocsi hogy csak most reagálok de egész este ezt gyűrtem és délben kidőlte
Na csak sikerült.
Elnézegettem az USB programozódat, és nem láttam kondit... Hát kivettem és most megtáltosodott, és teljesen stabil ...
tehát a quarz két lába csak a avr re megy és nincs lehúzva kondival (pedig datasheetban úgy rajzolja 12- 22 uF al)
Hát akkor megy tovább a játék
Köszi megint. gyanús hogy még fogom hallatni a nevem 
Elnézegettem az USB programozódat, és nem láttam kondit... Hát kivettem és most megtáltosodott, és teljesen stabil ...
tehát a quarz két lába csak a avr re megy és nincs lehúzva kondival (pedig datasheetban úgy rajzolja 12- 22 uF al)
Hát akkor megy tovább a játék
Hopszi.. És lőn világosság: Téényleg 
Nagy baj ha nem teszek kondit? mert most nélküle elég stabil .
És a égnagyobb poén hogy Nanofarádosat tettem be... Hát ezt jól benéztem... (Tanulság adott)
Ugye az ördög nem alszik, azért ront el mindent
Legközelebb kipihenem magam hogy lással is ne csak nézzek. .. 
Nagy baj ha nem teszek kondit? mert most nélküle elég stabil .
És a égnagyobb poén hogy Nanofarádosat tettem be... Hát ezt jól benéztem... (Tanulság adott)
Ugye az ördög nem alszik, azért ront el mindent