Jpeg kamera
Jpeg kamera
Hali!
A webszerveres projectben volt említve egy sonyericsson camera, ami jpeg képet továbbít soros porton! Az lenne a kérdésem, hogy a továbbított képet hogy lehetne mondjuk bmp-be konvertálni, hogy aztán lehessen analizálni (mondjuk bizonyos mintát keresni benne...)?
Köszi
A webszerveres projectben volt említve egy sonyericsson camera, ami jpeg képet továbbít soros porton! Az lenne a kérdésem, hogy a továbbított képet hogy lehetne mondjuk bmp-be konvertálni, hogy aztán lehessen analizálni (mondjuk bizonyos mintát keresni benne...)?
Köszi
-
Vendég
Szerintem az MMC kártyán tárolt képet kiolvasni, és elmenteni a gépre, majd ott valami képnézegetővel/szerkesztővel átkonvertálod BMP-be!
Ez a legkézenfekvőbb megoldás. Ezt szerintem ne csináld meg az Atmega-val,bár biztos valahogy lehet ilyesmivel is bűvészkedni!
Róbert majd biztos jobb segítséget tud nyújtani ez ügyben is, sajna én majd csak kb egy hónap múlva fogok ott tartani, hogy képkezelés a webserverrel...
Előbb egy működő hardwaret kell összedobnom, csak sajna az EAGLE-el most ismerkedek /főleg az RTL8019AS lábaival szenvedek
/ a Protel sokkal másabb....
Üdv: Higgins
Ez a legkézenfekvőbb megoldás. Ezt szerintem ne csináld meg az Atmega-val,bár biztos valahogy lehet ilyesmivel is bűvészkedni!
Róbert majd biztos jobb segítséget tud nyújtani ez ügyben is, sajna én majd csak kb egy hónap múlva fogok ott tartani, hogy képkezelés a webserverrel...
Üdv: Higgins
- ICSoftware
- DrótVégénSzéndarab
- ICSoftware
- DrótVégénSzéndarab
Az első felvetésben sonyericsson kamera volt és BMP kimenet.
Mekkora felbontásra gondoltál? Mekkora frissítést?
Akkor számoljunk egy kicsit.
A 320x240 nem túl részletes, de már használható felbontás.
320x240x3=230 Kbyte
Legyen a frissítés 25 F/s
230Kbx25F/s= 5 760 000 byte/sec
Ez baudrate alapon kb 57 MegaBaudrate!
Tudsz ilyen eszközről, ami ilyen gyors és főleg RF-en?
Nekem eddig 1,3 MBaudot sikerült elérnem AVR-PC között...
Ha JPEG-ben továbbítasz, az sokkal kisebb lesz (tizede, kb 23 Kbyte/kép 80%-os minőség) és a fogadónál kell a JPEG-et kitömöríteni (nem egyszerű), ha képernyőre akarod nyomni.
Így is 5.8 Mbauddal kellene küldened az adatokat!
Ha szaggatós kép is jó, akkor a 25 frame/sec helyett lehet lassabb
Pl, ha csak 115200 bauddal kommunikál az RF (pl BlueTooth) akkor 2 másodperc alatt kapsz 1 JPEG képet... és ezt még ki is kell tömöríteni.
1 ha ez olyen könnyű lenne, akkor mindenki házibarkácsolt kamerával szaladgálna és minden sarkon ott lenne.
2 RF-en meg aztán nem egyszerű ezt átküldeni.
Nekem a 20Mhz-s ATMEGA is lassú volt ilyen feladatokra. Ezért kezdtem el kínozni az ARM procikat. Alsó kategóriás 60Mhz körüli is lehet kevés lesz. De az ARM9-esek már 200 Mhz körül pörögnek és le tudják kezelni a mobil kamerák adatsorát és beletuszkolják memóriába.
Mekkora felbontásra gondoltál? Mekkora frissítést?
Akkor számoljunk egy kicsit.
A 320x240 nem túl részletes, de már használható felbontás.
320x240x3=230 Kbyte
Legyen a frissítés 25 F/s
230Kbx25F/s= 5 760 000 byte/sec
Ez baudrate alapon kb 57 MegaBaudrate!
Tudsz ilyen eszközről, ami ilyen gyors és főleg RF-en?
Nekem eddig 1,3 MBaudot sikerült elérnem AVR-PC között...
Ha JPEG-ben továbbítasz, az sokkal kisebb lesz (tizede, kb 23 Kbyte/kép 80%-os minőség) és a fogadónál kell a JPEG-et kitömöríteni (nem egyszerű), ha képernyőre akarod nyomni.
Így is 5.8 Mbauddal kellene küldened az adatokat!
Ha szaggatós kép is jó, akkor a 25 frame/sec helyett lehet lassabb
Pl, ha csak 115200 bauddal kommunikál az RF (pl BlueTooth) akkor 2 másodperc alatt kapsz 1 JPEG képet... és ezt még ki is kell tömöríteni.
1 ha ez olyen könnyű lenne, akkor mindenki házibarkácsolt kamerával szaladgálna és minden sarkon ott lenne.
2 RF-en meg aztán nem egyszerű ezt átküldeni.
Nekem a 20Mhz-s ATMEGA is lassú volt ilyen feladatokra. Ezért kezdtem el kínozni az ARM procikat. Alsó kategóriás 60Mhz körüli is lehet kevés lesz. De az ARM9-esek már 200 Mhz körül pörögnek és le tudják kezelni a mobil kamerák adatsorát és beletuszkolják memóriába.
láttam ilyet készen avr procikkal csinálták méghozzá mega88 volt ami ezt adta durván 300m távolságból folyamatos videó jelt + még gps-t is!
tehát lehetséges!
http://webx.dk/rc/video-wireless/video-osd.htm
tehát lehetséges!
http://webx.dk/rc/video-wireless/video-osd.htm
- ICSoftware
- DrótVégénSzéndarab
(Ezt a cuccot már én is láttam...)
Nem írtam, hogy nem lehetséges, de ne tévedjünk el.
A PAL/NTSC video kamera és a digitális fényképező/video nem ugyan az!
Tehát, ha mobil telefon kamerát akarsz használni, az digitális, szinenként bitenként ad adatot különböző sebességen/formátumban.
Az analog 50Hz-es(PAL) videójelet kibocsátó kamera már más tészta.
Ott fix időzítések vannak és az analóg jelet kapod.
A GPS meg OSD-ként van a video jelen! Nem mint adat.
Ebben az esetben a lusta ATMEGA88 (kedvencem) csak annyit csinál, hogy veszi a GPS jeleket, feldolgozza és a hőmérséklet adatokkal "megOSD-zi" a videojelet, amit a 2,4Ghz-es video transmitter küldi.
A kínai piacon pár tízezerért lehet ilyen színes videókamerát + vevőt venni .
Nem írtam, hogy nem lehetséges, de ne tévedjünk el.
A PAL/NTSC video kamera és a digitális fényképező/video nem ugyan az!
Tehát, ha mobil telefon kamerát akarsz használni, az digitális, szinenként bitenként ad adatot különböző sebességen/formátumban.
Az analog 50Hz-es(PAL) videójelet kibocsátó kamera már más tészta.
Ott fix időzítések vannak és az analóg jelet kapod.
A GPS meg OSD-ként van a video jelen! Nem mint adat.
Ebben az esetben a lusta ATMEGA88 (kedvencem) csak annyit csinál, hogy veszi a GPS jeleket, feldolgozza és a hőmérséklet adatokkal "megOSD-zi" a videojelet, amit a 2,4Ghz-es video transmitter küldi.
A kínai piacon pár tízezerért lehet ilyen színes videókamerát + vevőt venni .