termékké nyílvánítás?

szovhoz
Bitfaragó

termékké nyílvánítás?

Hozzászólás Szerző: szovhoz »

Nagy problémával fordulok hozzátok hátha valaki tud valami okosat!

A szép kis vezérlőnket megvenné eg cég de szertné ha eu-s pályázaton egy terméklistára felkerülne, és ők arra a termékre pályázhatnának!

Ki mitt tud ennek a menetéről mi hogyan tudjuk ezt megoldani hogy felkerüljön oda!

Részletek nem ismertek egyenlőre csak ennyi!
nobody_hun
Bitfaragó

Hozzászólás Szerző: nobody_hun »

Ez így nagyon kevés.
Ha pályázni szeretne egy ilyen beruházásra, akkor bizonyítania kell, hogy csak a tiétek a legjobb, legszebb, legolcsóbb, stb.

Külön egy termékre nagyon pályázni nem lehet, csak beruházásra (kapcsolódó szolgáltatásokkal, stb).

Én ezt tenném:
Szabadalmi hivatal :arrow: védjegyoltalom alá helyeztetném a terméket.

Ettől függetlenül kérjétek ki egy ügyvéd v. eu-s pályázatokban jártas személy véleményét.
"Az IC-k füsttel működnek. Ha kijön belőlük a füst, nem működnek tovább." - ismeretlen szerző
"Az ID:FFFFFF egyenlő az Atmel még nem kiadott processzorával."
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Ami kell hogy termék legyen:

- Hatósági papírok (1000 féle)
- Robbanásveszélyes környezetbe igaz nem lesz? Ezt le kell írni!
- CE minősítés alap.

Hasznos anyagok:
(ezt a linktárba is kirakom):
Európa füzetek: CE jelölés az ipari termékeken (2003.09.05.)
Az ITDH Euro Info Központja a nagysikerű Európa füzetek sorozat keretében kiadványsorozatot jelentetett meg az ipari termékek belső piacon történő szabad mozgását elősegítő CE jelöléssel kapcsolatos ismeretekről.

A sorozat eddig megjelent kötetei:
1. Alapvető tudnivalók
2. Gépek biztonsági követelményei
3. Villamos termékek biztonsági követelményei (LVD)
4. Elektromágneses összeférhetőség (EMC)
5. Gázfogyasztó készülékek
6. Melegvízkazánok
7. Orvostechnikai eszközök
8. Játékszerek biztonsága
9. Nyomástartó berendezések és rendszerek
10. Robanásbiztos berendezések és védelmi rendszerek
11. Rádió- és távközlési végberendezések
12. Nem-automatikus mérlegek
13. Egyéni védőeszközök
A könyvek ingyenesen beszerezhetők irodánkban: ITDH-EIC, 1061 Budapest, Andrássy út 12., tel.: 472-8130, euroinfo@itd.hu
A füzetek honlapunkról is letölthetőek: http://www.eicbudapest.hu/Könyvtár

Illetve a http://www.google.hu/search?hl=hu&q=ce+ ... etek&meta= első oldalának linkjei....

Ha kell, akkor meg tudom lesni hogy nagy cégek milyen _minimum_ papírokat kérnek (Bosch, Flextronics...).
Robert
Elektronbűvölő

Ha terméked van, az első ahogy nobody_hun is írta:
Ipari minta, szabadalom és ezek után/mellett védjegyoltalom.

Tanmese az üvegbeton esete.
Röviden: Srác kitalálta, 1-2 helyen bemutatta, tárgyalt külföldi befektetővel. Az visszalépett, mondván átszervezés miatt tárgytalan. 1/2 évre rá kijött egy "klónnal". Most megy a huzavona, hogy saját vagy kölcsönvett az eljárás/ötlet. A Mérnökújságban jelent meg, de most 2 hónapja is volt cikk róla, hogy pereskedés....

És persze kérdés hogy mind a szabadalom/termékminta/védjegy hol véded le. Országhatár függő! Volt-e már valaki, aki hasonlót csinált? nem e _bitorlod_ tudtodon kívül is az Ő ötletét. erre is készülj fel.
Valamint a papírozás sem olcsó, főleg ha csináltatod. A CE papírozás még csak-csak.

DE: ha emberi sérülés lehet a helytelen/hanyag kezelés miatt (itt most nem is beszélek a trevezési hibáról), akkor a berendezés nem tudta kivédeni, illetve le volt-e írva?
A kifejlesztő cég jogosult-e termék fejlesztésére? TEAOR szám őrület.
Itt a termék kialakítása kapcsán érdekes kérdést vet fel az ötlet/megvalósítás tulajdonjoga:
- munkahelyen állítod elő, munkaviszony keretében -> Céget illeti.
- munkahelyen, hobbiként, munka mellett -> fenékbebillentés, mert nem a munkáddal foglalkozol. Jogilag érdekes ha vita van belőle.
- megbízási szerződés alapján készül -> a szerződésnek ki kell térnie rá. ha nem, akkor lehet bíróságra járni
- otthon állítottad elő -> magánszemélyként, akkor prototípusod van csak... Hol gyártatod? Képzettséged van-e hozzá (iskolai papír?)

Ha otthon állítod elő: Vállalkozóként, akkor a Műszaki-Tudományos kutatás mint TEAOR-t írdd be! Erre sokminden ráhúzható.
Robert
Elektronbűvölő

Illetve van Bp-n a Rákóczi úton Vállalkozásokat segítő központ (de szerintem más hasonló is). Kezdő vállalkozásként érdemes körbenézni, hogy ez a teljes út mivel jár....
szovhoz
Bitfaragó

ez a vezérlő kimondottan ennek a cégnek készült!

és minden alakatrészt vettünk hozzá minden gyári benen csak össze szereltük és a panelt gyártattuk le.
illetve a szoftot írtuk meg bele.

nem gondoltuk hogy ezt így akarják ők meg venni már máhova is csináltunk ilyesmit de csak simán meg vettek 3-4 db-ot és készt!

a másik pár darabért nem éri meg ez cécó szerintem!
Robert
Elektronbűvölő

Ha cégnek, megrendelésre, akkor is - lehet - elég szép előzetes papíros dokumentációigénye. Mint:
- kezelési utasítás
- karbantartási utasítás
- műszaki dokumentáció.

Ezek nélkül én nem veszek át semmit :). Ezek után jönnek az (opcionális) tanusítványok. A szerződésben a garifeltétel, üzemidő, rendelkezésre állás, és a költségek is szerepelnek.

Néhány darab esetén túl nagy macera a papírgyártás... De az alapdokumentumok mindenképp kellenek!

Végülis én is csak alkatrészeket veszek és összeépítek:P. Csak hogy egy _új_ termék keletkezik! Az meg onnantól, mintha _te_ gyártanád.
szovhoz
Bitfaragó

kezelési útmutató meg dokumentáció az van rólla ce-t pedig intézzük de ez a termékesdi szerintem felesleges! más helyre is vittünk iylesmit mind egyedi darab a megrendelő kérése alapján!

szerintem felesleges !

De ha tudtok konkrét folyamat menetet akkor azokat megköszönném.
nobody_hun
Bitfaragó

Én külön bontanám hardverre és szoftverre és úgy védetném le.
Miért?
A hardvert lehet másolni, csak egy jó nagyító és egy ellenállásmérő kell a panelhez.

De a szoftvert (ha ügyesen csináltad) nem tudják másolni/kiszedni a kontrollerből (ép elméjű emberi léptékkel).

A szoftvert az Artisjus ~6-20 eFt áron védi. A forrást lezárt borítékban leadod és ők őrzik. Vita esetén a szakértőnek be lehet mutatni, hogy "Kérem, N évvel ezelőtt én már ezt megoldottam, itt a lajstromszáma".

Értékesítéskor is figyelni kell, a szoftverre csak felhasználási jogot szabad eladni! Én ezt szerződésekben kikötöm, valahogy így:
"Felek kijelentik, hogy a szerződés tárgyát képező szoftver teljes forráskódja, adatbázis-szerkezete és dokumentációja Megbízott szellemi terméke, melynek hasznosítási joga a Megbízottat illeti. Megállapodnak továbbá abban, hogy a szoftver tekintetében Megbízó kizárólag felhasználási jogot szerez, melynek hasznosítási jogát harmadik személy részére át nem adhatja. Megbízott jogosult a szoftver bármennyi példányának korlátozás nélküli értékesítésére. A szoftver szabadalmi oltalom alatt áll, lajstromszáma: XXXXXXXXX, nyilvántartó szervezet: ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (címe: 1016 Budapest, Mészáros utca 15 - 17.)"
"Az IC-k füsttel működnek. Ha kijön belőlük a füst, nem működnek tovább." - ismeretlen szerző
szovhoz
Bitfaragó

A szoftver a legkevesebb én a hardvert akarom levédteni és termékké nyílvánítattni!!!

az a fontos azt hogyan lehet megtenni?
Robert
Elektronbűvölő

HWben van valami új, vagy eddig nem ismert eljárás?
E nélkül nehéz védeni....
szovhoz
Bitfaragó

így nincs sehol sem.

külön külön részei már működnek de így gybe gyúrva nincsen sehol sem.

egy cég gyxártott hasonlót de az nem bír 6500nm-t húzni ekkora sújt csak ez bír!!

És ha okosan használod minden lineáris motort tud vezérelni!
nobody_hun
Bitfaragó

Szerintem a Robi kapcsolástechnikai újdonságra gondolt. Mint pl. annak idején a QUAD405-ös erősítő volt. Egyedi felépítés, egyedi kapcsolástechnika.
Ha ilyen nincs benne, akkor az gond. Erre is van megoldás, az egész áramkörödnek kitalálsz egy nevet, majd azon a néven védeted le a terméket.

Szerintem hívd fel a Magyar Szabadalmi Hivatalt és az Artisjust, majd kérdezd meg, hogyan lehet ezt levédetni. Fognak segíteni, ha a potenciális ügyfelet meglátják benned.

Kicsit utána olvastam a témának:
www.mszh.hu/vedjegy/
Itt törvényekkel, szabályozásokkal minden le van írva.
Válasz küldése