Kaputelefon / kapunyitó - lakástávirányítás

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
Válasz küldése
Robert
Elektronbűvölő

Kaputelefon / kapunyitó - lakástávirányítás

Hozzászólás Szerző: Robert »

Kapu48 kérdezte, de érdemes lehet kivesézni....

"A TinyBoard készletet is beépítem a lakásvezérlő rendszerbe.
Amit úgy képzelek el, hogy minden helyiségben lenne 1 vezérlő panel.
Amit infrás távszabályzóval lehet vezérelni. Ezek kapcsolnának különböző berendezéseket.
És egymással is összeköttetésben lennének RS485 buszon. Így bármelyik helyiségből vezérelni lehetne mindent. Még 1 kaputelefon + kapunyitó rendszer kellene!
Esetleg ha tudtok valami ötletadó megoldást, jól jönne! "
Robert
Elektronbűvölő

Én a kapunyitást RF módon oldanám meg. vagy legalábbis arrafele gondolkodnék. Így az infra helyhezkötöttségét meg lehet úszni.

Erre a HopeRF modulok jól lehetnek.
Illetve a Telecontrolli soros modulok is érdekesek....
Vagy a WirelessUSB....

Mind van itthon, csak az idő nagy úr :( (most épp nincsen....)
kapu48
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

Én most nem autósok kezébe való rádiós kapunyitóra gondolok! Bár annak is nagy sikere lenne!
Hanem a szobában „üldögélve” 1 csöngető illetőről eltudjam dönteni, hogy ismerős e? Kinyitom a kapuzárat, vagy csak megkérem jöjjön vissza később!
Egy távvezérlő a gombokra ráírva: szobalámpa, konyhalámpa, …, kaputelefon, kapunyitó, …
Próbáld beleélni magad, hogy a kapcsoló 3 lépésre van! Felállni és elmenni odáig kb 5 percedbe kerülne! És 10 alkalomból 1* elesel!
:roll:
Robert
Elektronbűvölő

Azaz....
RF-ben ben az igen-nem alapúban gondolkodva.

Én a Soros-Rf.....Rf-sorosban molyolnék. soroson meg távirányítókódokat viszel át - mintegy infrával. Csak nem vagy kötve az infravevőhöz....

A kapura/környékére meg azt hiszem Videokamera (Pici, CMOS, 12V-s) és az mehet a TVre is (pl. Video-Rf modulátorral (pl. kiszuperált video)). Így a házban _bárhol_ a TV adott csatornájára kapcsolva nézhető, hogy ki is jönne be...
kapu48
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

Te könnyen beszélsz már a kisujjadban, van az egész jelátvitel!
Én csak annyit tudok ,hogy ha pl. megnyomom a távszabályzó 9-es gombját, akkor a Bascom RC_rutinja kidob nekem 1db. 9-est. De hogy közben a háttérben mik történek itt-ott …?
Tehát a kötöttség adott, infravevők rajtavannak a panelon! Távvezérlő megvan. Vezetéknek helye van a falban jó vastag berman csövekben, a műholdvevő antenna kábelek mellet.
Szóval nem verném magam további költségekbe!
Ami inkább gond a 230V-os készülékek vezérlése milyen legyen? Relés vagy mi?
Ez a gond hogyan vigyem el minden kapcsolóhoz, konnektorhoz a vezérlést?
Robert
Elektronbűvölő

230V vezérlése:
Relével, csak ha nem szikrázik nagyot... Azaz ha lehet akkor lámpa hasonlók....
De én optotriakkal játszanék, valamelyik nullátmenetessel (Sharp S 202 sorozat (8A-es ~900 Ft)), vagy MOC optotriak+BT158 triak (~300Ft).

Ha konnektorosat kell szabályozni, akkor a Conrad/Lidl-ből a rádiófrekvenciás konnektorral játszanék. Ehhez van távirányító+3 konnektor "toldó" ~5eFt. És a távirányítót raknám be a rendszerbe..., mintha azon nyomkodnám a gombokat...

Kapcsolókhoz elvíve RS485 necces... Nincs annyi helyed szerelni.
Villanykapcsolóból létezik távirányítós (azaz bármely távirányítóval fel/lekapcsolható). Igaz ekkor a távirányító vagy az ami a kezedben van, vagy egy "szimulált" kell. Ehez a SendRC5 utasítással lehet játszani. A villanykapcsoló fel/leszabályoz+ki/be kapcsol. ~3-4 eft...

A klasszikus villanydóton át az X10 protokoll+rendszer javasolt. Ekkor nem kell külön drót. Bascom belül tudja. De az X10 protokoll vevője drága (~1-3 eFt az IC). Gyakorlatilag a nullátmenet alatt ad pár byte adatot. Ezt AVR-l is meg lehetne fogni.... De nem láttam még megvalósítási részt róla....

Nekem sincs a kisujjamban:(. Az RF modulokról van itt egy fórum , ahol nagyon szépen körbe lett járva - mintaprogikkal is...
Az RS232 transzparens rendszerek azért jók, mert _nem kell tudnod_ hogy RFvan közte. Csak sima sorosport mind2 oldalon...
A telekontrolli sorosportokban belső ID is állítható, ezáltal kiválaszthatod, hogy kivel kommunikáljon "átlátszó" sorosporton....

A 485-s rendszerbuszban pedik a BenBuszt használom. Logikus, áttekinthető, könnyen monitorozható és CRC is van benne... Én a kistávolságú átviteleket erre építem fel.
A Modbusz/Fieldbusz szabvány kissé bonyolult - még.
szovhoz
Bitfaragó

Hozzászólás Szerző: szovhoz »

A klasszikus villanydóton át az X10 protokoll+rendszer javasolt. Ekkor nem kell külön drót. Bascom belül tudja. De az X10 protokoll vevője drága (~1-3 eFt az IC). Gyakorlatilag a nullátmenet alatt ad pár byte adatot. Ezt AVR-l is meg lehetne fogni.... De nem láttam még megvalósítási részt róla....
hamarosan fogok foglalkozni a nullátmenet figyelésével 3 fázisú és egy fázisú hálózaton. Triac vezérléshez.
Robert
Elektronbűvölő

Figyelni lehet.... de az X10-et feldolgozni, az más tészta :) ....

Optokapu, vagy egyéb nyalánksággal megy is...
kutnyak
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: kutnyak »

Csak egy ötlet:
kapcsolási parancsokat 230 VAC-ra rámodulálni (létezik ilyen, még ETHERNETBEN is).
kis avr eldönti a lámpánál, ogy neki szól-e az üzenet és kapcsol. Energiaellátás a kis fogyasztás miatt soros kondival és zénerrel történhet. A triakban az a rossz, hogy érzékenyebb, mint a relé. Ha kiég az izzó, akkor az zárlatot szokott okozni, valamint a cosfi-t asszem nem szereti a triak. Egy egypólusú relé (6A) 5 mm vastag és akkor, mint egy 1/2-ed 40 lábas IC.
Válasz küldése