Bascom nem látja ATMega328-at?

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
karoly70
Újonc
Újonc

Bascom nem látja ATMega328-at?

Hozzászólás Szerző: karoly70 »

Sziasztok!
Sajnos még új vagyok itt.... 8O
Kissé nehezen indul az ismerkedés a Bascom és a panelem között.
2 kérdésem lenne:
1. A driver installálásnál, amikor csatlakoztattam a panelt (AVR-Duino/R3) az USB-re, véletlenül azt a lehetőséget választottam, hogy többet ne kérdezzen rá a Windows (Vista) erre az eszközre.
Utána már nem emlékszem miket machináltam mérgemben, de most az van, hogy amikor az usb-re dugom a panelt, megjelenik az eszközkezelőben egy új USB vezérlő (USB Serial Converter-ként), gyártója FTDI, kérdésem, hogy ez így rendben van-e? A leírásban amit itt töltöttem le, ott Arduino (vagy vmi hasonló) van az USB vezérlőként. Az egyéb eszközöknél pedig megjelenik egy USB Serial Port, ami tulajdonságait tekintve ismeretlen. Tehát kérdésem, hogy akkor most ez így jó? Ha nem, akkor távolítsam el ezeket és próbáljam a driver installálást újra?

2. A panelemen ATMega328-PU chip van, de ezt a Bascom-ban nem találom, pedig ott ugye be kellene állítani, hogy milyen csipet akarok programozni. ...?

Előre is nagyon köszi a segítséget !!

[/b]
kapu48
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

Talán itt lesz a válasz!

AVR-Duino bootloader és Bascom használata
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Fo ... opic&t=748

Bár én még sose használtam!

8)
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Bascom melyik verzó?
Regisztrált vagy DEMO?

A programmer közt ott van az Arduino is.

Arduino alól megy a programozás? CSAK utána kísérletezz a bascommal! (fizikailag és SW-ből működnie kell már....)

Tipp: Driverfrissítés. Kell a USB driver és a sorosporti is!
karoly70
Újonc
Újonc

Köszi, megpróbálom az Arduinót. Egyébként éppen az a gondom, hogy egyelőre csak kapkodom a fejem, hogy mi micsoda, pl mi az, hogy fizikailag és SW-ből működés? (software?). Na mindegy, kipróbálom az Arduinót !! Ha nem megy majd kérdezek.
Robert
Elektronbűvölő

Arduino tanfoyammal hogy állsz?

Az a baj, hogy a "belecsapsz a lecsóba" tipúsú kérdés esetén NINCS tudás, hogy mi mire építve válaszolhatunk....
karoly70
Újonc
Újonc

Ha másképp nem megy, akkor marad a tanfolyam, csak sajnos nagyon kevés időm van (bár egy egyszerű driver installáláshoz, amire a kérdésem vonatkozott, elvileg nem kellene tanfolyam). A programozástól nem félek, van benne némi jártasságom, csak a hardverekkel való kapcsolat nem világos.
Robert
Elektronbűvölő

A driverekkel van a gondod - első körben....
GPeti
Bitmanipulátor

Hozzászólás Szerző: GPeti »

Nekem is volt hasonló problémám, az ebay ről vettem atmega328 IC-t P végződés nélkül. Ennek más az ID-je, így írtam egy új .dat file-t a 328pdef.dat alapján.
Viszont arduino alatt nem tudtam életre kelteni.
Robert
Elektronbűvölő

Arduino 2 féle 328-assal készülhet:
ATMega328 és ATMega328P
A 2 chip _tökugyanaz_ csak a ChipID tér el.

Arduino alatt is simán megy.
Trükk: a Bootloader úgyis a 328P chipID-t adja vissza!
A bootloader beégetésekor kell figyelni arra, hogy mivel akarod a bootloadert beégetni....

Ebay + Kína: nesze neked HW támogatás.... :P
karoly70
Újonc
Újonc

:D
Arduino alatt már megy!
:D
végül is nem tudom, hogy a driverrel is volt-e gond, de biztonság kedvéért újra installáltam, de még azután se működött a kommunikáció, próba programot nem tudta feltölteni. Aztán elkezdtem próbálgatni, hátha valamelyik másik panelt ha kiválasztom, akkor jó lesz... és jó lett az Arduino Duemilanove-val.
Robert
Elektronbűvölő

A duemilanove: FT232 illesztő vagy sorosport. A soros sebesség tér el.

UNO/328: 115200 bps
Duemilanove/328: 57600 bps
Duemilanove/168: 19200 bps
Duemilanove/8:19200 bps
padum
Biztosítékgyilkos

Re: Bascom nem látja ATMega328-at?

Hozzászólás Szerző: padum »

Sziasztok!
Egy évi szünet után és a DB-25 párhuzamos portos PC lecserélésével egy notebook (csak USB) lehetetlenné vált az egyszerű HW-es programozás a BASCOM-al. Gondoltam mi ez nekem, hiszen rengeteg USB átalakító létezik meghajtó IC-től a kész kábelekig. Hát bevallom rendesen belecsaptam a lecsóba. Első próbálkozásom egy HEStor.hu-s AVR-ISP interface, amely nem illeszthető problémamentesen a BASCOM-al (labilis kapcsolat, biztosítékbitek állításának megtagadása...),bár AVRstudió-val mükszik. A második nekifutás egy Extreme Digital-os USB TO PARALLEL kábel, amely teljes kudarc.
Szeretnék valami pici ocsó mükszik megoldást, hogy a laptop is használható legyen ISP-s programozásra. Remélem lesz valaki aki hozzám hasonlóan, nem bosszankodik, hanem rálelt a megoldásra.
Ui: azért lenne fontos az ISP, mert már van néhány régi áramkör, amit csak "Plug&Play" programozgatni kéne. :-)
Előre is köszi!
Robert
Elektronbűvölő

USBASP/Doper szörnyekről nem győzök írni.... :(
STK500-ra keress rá. Itt én is elkövetek ilyet pl. :
Válassz :)
http://shop.tavir.hu/index.php/programozo-c-27

USB-LPT átalakítók nem működnek, mert nincs direkt portcímzésük. De ami pénzt beleöltél ezekbe, egy STK500 akár innen is kijött volna...
Ha az xMega fele kacsintgatsz, akkor MKII.
De én Bascom alatt maradok a sima STK500-nál....
Robert
Elektronbűvölő

Legegyszerűbb, a mostani eszköztáradban:
- AVR-DUDE használata, mint külső programozó. Talán a Doper életre kelthető (~20 % esély).
padum
Biztosítékgyilkos

Hozzászólás Szerző: padum »

Köszi a tippeket!
A tegnapi estét még rááldoztam, de nem sikerült engedelmességet kicsikarni a Dude-ból.
Ma vissza vittem a kábelt az edigital-hoz, és minden zokszó nélkül vissza kaptam a pénzem. Még azt is hozzátették, hogy az általuk eddig forgalmazott USB-Parallel átalakítók még nem igazán jöttek be senkinek :-).
Megrendelem az stk500-at itt a TavIR-on, ha van esetleg valami fontos tudnivaló (apróbetűs záradék, tapasztalatok) akkor létszi avassatok be! :-)
Válasz küldése