RFM12BP rádiós modul Integration chippel!

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
dummy
Chipgyilok

Hozzászólás Szerző: dummy »

Sziasztok!

Úgy látom, hogy itt is előfordulnak a rádiós modulok okozta problémák.
A másik topikban emlegetett Integration IC-ket valóban macerás kezelni. Főleg, ha magad készíted el hozzá a rádiófrekis áramkört. Nemrég találtam rá a HOPE Microelectronics nevű cégre, amelyik a többi rádiós modulhoz hasonlóan, kis méretben elkészítette az IA-féle IC-k környezetét. A modulhoz már csak antenna kell, meg egy proci!

Hazai forgalmazót nem találtam, de itt van a TME, melynek van magyar nyelvű oldala, én már rendeltem tőlük, futárral 2 nap alatt ideért Lengyelországból a pakk, jó áraik vannak, nagy a választék. Fizetni nem utánvéttel kell, hanem a csomagban lévő számlán van egy számlaszám, oda kell utalni a számla végösszegét - forintban! :-)

A topikcímben lévő modul 433 megás, és 500mW teljesítményű, tehát az IA chip mellé még tettek egy rádiófrekvenciás erősítőt is.
A modul most netto 2572 Ft, tehát nagyon olcsó, és más gyártótól ekkora teljesítményű modult nem találtam.

Itt találjátok a TME honlapján a modult, és van hozzá pdf is!
http://www.tme.hu/katalog/artykuly.phtm ... &from=tree

És meglepő módon van hozzá Bascom progi is!
A RoboterNetz.de fórumjain több helyen találkoztam megépített kapcsolásokkal, hozzá Bascom kódokkal. Igaz, német nyelvű a fórum, de a kapcsolási rajz és a program attól még érthető! :-)
Az RFM01, RFM02, RFM12 mindegyikében IA chip van. A programokból sokat lehet tanulni. Több fórum is foglalkozik a modulokkal. Úgy látszik, hogy külföldön már ismertnek számít a modul, és biztosan nem lehet rossz, ha a németek is építenek vele áramköröket! :-D

Példa: Manchester kód Bascommal az RFM12 modulhoz (ez az erősítő nélküli változat): http://www.roboternetz.de/phpBB2/viewtopic.php?t=5540

Remélem, segítettem!
Jövő hónapban készítek az erősítős modullal egy tesztáramkört, majd írok, ha már működik!

Bocs a hosszért!
(Amúgy meg nagyon tetszik az oldal!)
lukr
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: lukr »

az egészen biztosan Integration?
Pár hete én is nézegettem, de konkrét utalást nem találtam az Integration-ra. Nekem inkább saját fejlesztésnek (vagy "másolásnak") tűnik.
Mindenesetre ha vannak eredményeid, akkor írd le.
dummy
Chipgyilok

Ugyanazok a láb megnevezések, azonos belső felépítés, a paraméterek... Hát, ha koppintották, akkor azt egy-az-egyben csinálták. Bár, a végeredmény tekintetében szerintem teljesen mindegy, ha ugyanazt az eredményt nyújtja ez a modul, mint az IA-chip.

Egyébként az 500mW-os modul végerősítőjének külön 12V-os tápfesz kell, és a saját áramkörömben ez nem megoldható. Marad a "sima" RFM-12B modul, azzal fogok kísérletezni majd.
dummy
Chipgyilok

A két darab RFM-12B modul megérkezett.

SMD kivitelűek, 868 MHz-es modulok. A TME 2-2 db huzal is küldött antenna gyanánt! :-) Persze, van itthon SMA aljzat, és 868 megás antenna, inkább azt használom.

Egy próbaáramkört összedobtam már, amiben egy M48 kezeli a modult. Adónak már mennek a modulok, de a proci memóriájából közel 80%-ot elfoglal a program, a vevőnek több kell, így oda majd egy M8 vagy M88 megy.

Rádiós ismerősnek van műszere, kimérte a modul jelét. Stabil, tiszta jelet ad, bár 100kHz-cel a szoftveresen beállított frekvencia alatt. Itt valami kalibrációs gubanc lehet, amire még rá kell jönni. Egy rádióvevővel szabadban 100m-ről még erős jelet vettünk a próba alatt (messzebbre nem voltam hajlandó elgyalogolni) :-)
Épületen belül változó eredmények voltak, majd ha megy a vevőpanel is, akkor jöhetnek a komolyabb tesztek.

Adás oldalról amúgy egyszerű kezelni a modult, vevő oldalon már komplikáltabb - eddig legalábbis.

Érdekes volt hallani az 1200 baud-ra levett adás hangját. A megboldogult Commodore-idők magnóbetöltései jutottak róla az eszembe. Nagyobb sebességnél persze csak egy "cirrenést" hallani. :-D

Egyelőre ennyit, ha megy a vevő is, akkor rakok fel rajzot és programot is!
kivancsi
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: kivancsi »

Szia!

Sorosporti átvitelt szeretnék csinálni.

Erre alkalmas?

Elég 2400Baud is.

Üdv
dummy
Chipgyilok

Egyelőre nem tudok sem igennel, sem nemmel válaszolni. Elkezdtem tesztelgetni a modulokat, de csak az adóig jutottam, a vevőre még nem volt időm, és még legalább két hétig nem is lesz. Elhavazódtam a munkában. :-(
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Esetleg Telecontrolli? Itt van pár tipp:
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Fo ... opic&t=213

Bár a vélemények megoszlanak.... Nálam is itt figyel néhány darab, és az idő az nagy úr....(per pill nekem sincs:( )
fmiklos
Újonc
Újonc

Hozzászólás Szerző: fmiklos »

Sziasztok!

Egy pár hete rendeltem 868 modult! A neten leltem egy forrást(szűzen nekem nem ment). Átfabrikáltam 2 verzióra. Az egyik RS232>RF...RF>RS232 10 karaktert összevárva. A másikban Rs322<>Mega8<RF ... RF<Mega8<belső számláló Ez valamiféle tesztként küldi a Teszt1..2.3.4... karaktereket. Ezzel próbáltam nézni az átvitelt.Azt hiszem RSSI-t is kijelzett (nincs előttem ..). Vevő a PC mellet a szobában adó aksira és séta.A kert végéig mentem elsőre 50 m körül. Ha stabilan leraktam hibátlannak tűnt. melléképületbe berakva (légvonal 10-15 m) 4-5 fal 10-20% hiba... Sajnos van még benne valami vszínű progi hiba is . Egy idő után valami túlcsorog benne és nem vesz semmit, majd reset??? Akkor mikor gyötörtem nem láttam ezen okot, azóta meg nem volt időm vele bíbelődni. Szerintem biztató, sőt az árát tekintve kiválló. Talán egy kicsit sok paramétert kell benne beállítgatni. Persze ha értenék az RF-hez örülnék neki hogy ez így van, de én elsődlegesen max. az AVR-ből akarok átvinni egy másikba, vagy egy pc-be valami "karaktersort". és ennyi...Persze azért előbb utóbb megismerkedünk...Ha gondoljátok oda adom a bascom forrásokat.

üdv.
Robert
Elektronbűvölő

Minden ilyen jöhet! :P
fmiklos
Újonc
Újonc

Hová másoljam ?
donko
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: donko »

sziasztok,

ezen az oldalon már megvalósították a SNAP protocollt RFM 12-vel. Én is most fogom a napokban feléleszteni. Remélem segítettem

donko
donko
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: donko »

bocsi lemaradt : www.comwebnet.de
Robert
Elektronbűvölő

Össze ZIPbe, és baloldalt a menüben a File csere-bere részbe jó lehet.
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Upload

Köszi:).
fmiklos
Újonc
Újonc

HAli!

Én is onnan halásztam le, de nekem nem ment egyből. Fabrikáltam benne aztán elindult kicsit hörög még, de ha segít.. feltettem a "file csere-bere"-rareráré...

üdv
fmiklos
Újonc
Újonc

ja igen... RFM12_868.zip ként
Válasz küldése