TavIR MKII gond - Bascom alatt (LibUSB kezelés)

Hogyan programozzak AVR chipet? Programozók beállításai...
Bascom nyelvű programok...
vavi
Biztosítékgyilkos

TavIR MKII gond - Bascom alatt (LibUSB kezelés)

Hozzászólás Szerző: vavi »

Sziasztok!

Gondban vagyok a címben szereplő programozóval. Kb egy hónapja vettem, az asztali gépemre még akkor feltettem, hiba nélkül megy a LibUSB-win32 driverrel, 1.1.9.8-as Bascom-mal, XP SP2 (32bit) alatt. Igazából azért vettem, hogy laptopról is tudjak programozni, ha szükséges, de azon nemigen akar menni. Ugyanaz az XP van a laptopon is, ugyanaz a Bacom verzió, a driver is. Mikor a programozó ablakban rákattintok akár a biztosítékbitekre, akár a programozó "gombra", elkezd vadul villogni a programozón a piros led. Ezzel egy időben a programozó ablakban a görgetősáv is vészesen "keskenyedik" és kifagy a Bascom.
Már több órát szarakodtam vele, de nem jutok dűlőre. Összehasonlítottam a beállításokat, driver-t is, de az asztali gépen megy, a laptopon nem. Kíváncsiságból feltettem a melós (programozók szempontjából szűz) laptopomra is, ott is ugyanez volt a helyzet. :-(
Tanácsot, tippet szeretnék kérni, hogy mitévő legyek, mit nem vettem figyelembe!
Előre is köszi.

Üdv.: Vavi
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

Próba: az ISP sebességet vedd vissza. A Bascom néha rosszul kezeli...
Én emiatt nem is a LibUSBvel hasznalom, hanem ezert van fenn az AVRStudio 4.18 a maga szép méretével. Persze a LibUSB és az MKII driver miért lenne csereszabatos:(...
vavi
Biztosítékgyilkos

Robi!

Nem tudom ISP sebesség alatt mit értesz (nem találtam ilyet), a Bascom programozó beállításánál time out, ill. clock értékek voltak. Állítgattam mindkettőt, de semmi.
Kínomban feltettem az AVRstudio-t (4.18-at). Odáig már eljutottam, hogy az látja a programozót, tudok írni flash-t, meg fuse biteket. Ennek is örülök, de a Bascom még még mindig nem látja.
A Bascom-ot hogyan kell "összeakasztani" ezzel a programozóval?

Üdv.
Robert
Elektronbűvölő

A menete:
1, az MKII drivert az USBdeView programmal leszedtem. (Később a JUNGO néven szereplő driverként újra telepíthető)
2, A http://avrhelp.mcselec.com/index.html?e ... p_mkii.htm oldalon mentem végig.
Felhasználva a LIBUSB-t:
http://avrhelp.mcselec.com/index.html?libusb.htm
Az Install Filter driver 2. nekifutasra lett csak jo!

Talán segítettem....
vavi
Biztosítékgyilkos

Köszi a tanácsot, hétvégén remélem lesz időm, hogy végigzongorázzam a leírást.
Mindenképp visszajelzek, hogy mit sikerült alkotnom.

Üdv.
konkav
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: konkav »

én is szenvedek az égetővel. avr studio alatt működik, érzékeli a rákötött mega88-at, tudom kiolvasni a biztosítékbitjeit, de a bascommal (2.0.7.1 frissen letöltöttem az mcselec.com-ról) sehogyan sem akar összeakaszkodni. amiket próbáltam:

eltávolítok minden drivert és szoftvert, valamint usbdeview-vel uninstallálom az eszközt is. libusb-t (libusb-win32-devel-filter-1.2.4.0.exe) rakok fel, meg bascomot. rádugom az égetőt, majd a Róbert hsz. 2. pontjában lévő leírás alapján az "inf-wizard.exe"-s részt megcsinálom. a driver települ, "install-filter-win.exe" nem látja, ha a bascomban (USBprog Programmer / AVR ISP mkII) próbálom meg kiolvasni (F4, majd Chip Identify), villog egy kicsit a narancs led, de a végén azt írja ki, hogy nem találja az eszközt. ha itt újra kattintok az Chip Identify-ra, akkor "az erőforrás használatban libusb0-dll-err" hibát ad.

az avr studio driverével ha elindítom a "install-filter-win.exe"-t, akkor megtalálja az égetőt. felrakom a filtert, de így sem találja a bascom (ugyan az a hiba, mint fent).

megpróbáltam felrakni a hozzá kapott cd-ről a jungo drivert, de azt írta ki, hogy nem kompatibilis a hardver a driverrel.

letöltöttem az mcselec.com-ról a libusb drivert. ezzel felmegy az égető (miután természetesen usbdeview-vel eltávolítottam az előző drivert, ezt természetesen minden alkalommal megcsináltam). "install-filter-win.exe" nem látja, és ugyan azt a hibát kapom bascomban.

megpróbáltam többször is végigmenni a leírásokban, többször is leszedtem, telepítettem, minden ötletemet kipróbáltam, de már két napja szenvedek, és nem megy. vajon hol rontom el?
Robert
Elektronbűvölő

Tippek:
1, Az inf állományod nem lett lett sikeresen legenerálva.
2, JUNGO Drivertr el _kell_ távolítani. A Windows/INF alol az oemxx.inf állomány is törlendő!

Énnekem elég volt a végén. libUSB le, AVRStudio+jungo fel. És Bascom alatt állomány generál és AVRStudio beéget.

Most még kijátszom, hogy a JUNGO+AVRDUDE megy-e együtt -> külső batch file lesz meghívva....
konkav
DrótVégénSzéndarab

1. mármint az "inf-wizard.exe" által készített libusb driverek? mert azt többször is legeneráltam.
2. avr studio 5-öst raktam fel, de emlékeim szerint külön nincs jungo akármi az add/remove programs-ban.

egyébként win xp home 32 bit, de szerintem ez nem baj.

akkor ha jól értem, nem a bascom égeti be, hanem a studio? mert akkor itt lesz valahol a kavar, ugyanis én eddig stk200-assal dolgoztam, és ott egyenesen a bascomból égettem a programot. a bascom meghívja a studio-t, és akkor az égeti, vagy előbb csak simán lefordítom, elmentem a fájlt, majd studio-val megnyitom, és égetem?
Robert
Elektronbűvölő

Külön nem látod hogy JUNGO. Az AVRStudio csomagban van benne....
De külön is leszedhető az atmel oldalról.

Az Inf-Wizard volt hogy elrontotta a drivert.
A Jungonak elég az *.inf állományát lekapni. Ill az USBDeView is mintha lekapná - de az oemxx.inf néven megbújót neked kézzel kell leszedni.

Bascomból megadva External programmer. Itt batch (pl. duino2.bat alapján) programozni.

C verzió: ha van az áramkörön sorosport: Bascom bootloader, AVR-Studio alatt betölt. Innentől elég a sorosporton az MCSBootloadert felküldeni...
vavi
Biztosítékgyilkos

Kíváncsian figyelem a fejleményeket, még mindig nem sikerült megoldani ezt az "összeakasztást"a bascommal.
A múlt hétvégén kínlódtam vele, de csak azt sikerült elérnem, hogy már az AVR-Studio-val sem megy. Hiába szedem le a libusb driver-t és telepítem vissza a jungo-t, valamiért mindig a libusb-t találom az eszközkezelőben.
Robert
Elektronbűvölő

A driver leszedés után az oem*.inf állományok közül nem törölted le!
vavi
Biztosítékgyilkos

Előttem van épp a laptopom, amin nem megy, de nem találom ezt az oem.inf fájlt a keresővel. Tudsz mondani egy elérési utat? Se a system32-ben, se a sistem32/drivers-ben nem találom.
Közben találtam egy csomót a windows/inf könyvtárban, de van egy csomó oem0.inf től oem66.inf-ig. Honnan tudom, hogy melyiket kell törölni? Dátum szerint a 61, a 62 és a 63 tűnik jónak.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára vavi 2011. október 28. péntek, 20:12-kor.
konkav
DrótVégénSzéndarab

én eddig egy stk200-assal (tőled vásárolt) programoztam. nekem be volt pipálva a program after compile, vagyis, amikor úgy gondoltam, hogy most jó lett a program, nyomtam egy f7-et, és a bascom lefordította a programot, majd automatikusan elindította az égetést. én így értettem, hogy a bascom kezeli az égetőt, és ezt szeretném elérni ezzel az új programozóval. lehetséges? vagy mindenféleképpen csak fordítani tudok a bascommal, és az égetést a studiora vagy avrdudera kell bízni?
Robert
Elektronbűvölő

c:\windows\inf\oemxx.inf
konkav
DrótVégénSzéndarab

vavi írta:Előttem van épp a laptopom, amin nem megy, de nem találom ezt az oem.inf fájlt a keresővel. Tudsz mondani egy elérési utat? Se a system32-ben, se a sistem32/drivers-ben nem találom.
c:\windows\inf (ha a c:-n van a windows)
Válasz küldése