ATMEGA32

Ha a chip nem reagál a programozóra...
Hooligan01

Hozzászólás Szerző: Hooligan01 »

A programozó bekötése biztos jó? Nincs valami benézés esetleg?

Mivel használod? stk500.exe bascom alól? AVRStudioval próbáltad már?
avrdude esetleg?

Egyébként én is használok STK500 klónokat, van 3 féle is, de eddig kifogástalanul működnek. Igaz, az avr-dude hajlamos néha elképesztő dolgokra :D Ami szerintem használható GUI hozzá az a AVR8 Burn-o-Mat.
pajapan
DrótVégénSzéndarab

Hozzászólás Szerző: pajapan »

TavIr ISP-vel próbálkozom, itt vettem a Webshopban.
Lehet talán elkötés is, mert az összes fórumos írást átolvastam, és előttem másnak is voltak hasonló gondjai, és neki azt ajánlották, hogy az órajelet kösse az Xtal 2-re. De a gépkönyv az Xtal 1-et írja.. és rajzolja is(de azért holnap megpróbálom, mert veszítenem nincs mit.... 4 procit próbáltam, és mid ezt a tünetet produkálja!) Nincs másik programozóm, így sajna nem tudok próbálkozni sem, és ezen a fórumon kívül senkit sem ismerek, akinek lenne... Most lehet veszek másikat, (STK 500-al szemezek, de nem tudom mit vegyek) és ha akkor sem megy, akkor nem tudom mi lehet a hiba... Én is a programozóra gyanakszom... Csak azt nem értem, hogy lehet ilyen szelektív a hibája!
Hooligan01

A helyedben nem vennék, bár a gyári stk500 jó választás lehet, azért érdemes pénzt kiadni ha más lehetőséged nincs.

Ajánlani tudom ezt: http://tuxgraphics.org/electronics/2007 ... 7052.shtml
Megépítettem már több példányban is, kifogástalanul működik.(m88 változat)
Elég low-cost a cucc, de teljesen megbízható.
Stb, millió példa akad a neten.

Bár így hogy nem tudod semmivel sem felprogramozni, elég vicces az eset, bocs :)

Se soros port, se párhuzamos port nincs a gépeden?
pajapan
DrótVégénSzéndarab

Hali!
Lehet hülyén néz ki a dolog, de nincs se soros, se párhuzamos port. Lap-top az átok! Nincsen asztali gépem. Vista op-rendszerrel. A Bascom XP kompatíbilis módban fut csak rajta, így nagyon nyögve nyelős az ügy. de nem adom fel!
Most eldöntöttem, veszek itt egy gyári programozót. Mi a véleményed?
Tudom, hogy csak az AVR STUDIO látja, de ha begépelem a kódot a Bascomban, akkor .OBJ kiterjesztést átveszem, úgy lehet programozni.. Ha jól tudom...

http://www.mscbp.hu/ProductDetails.aspx?ProductID=68

Köszi a segítséget!
Hooligan01

Tévedés, nem csak az AVRstudio látja. Ez is egy STK500 protokolt használó programozó eszköz. Használhatod bascom-al, avrdude-val is.

Befürödni nem fogsz vele, az tuti.

De mivel én egy nagyon rendes arc vagyok, ha érdekel tudok neked küldeni felprogizott m88-at, a fentebb linkelt programozóhoz. Némileg jobban kijössz vele anyagilag, és rendesen működik. :mrgreen:

Ha érdekel, keress privátban. :)
Robert
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: Robert »

TavIRisphez fel van rakva az AVRStudio?

STK500 is van már a Shopban:)

TavIRisp-hez az AVR8OMat illetve a AVRDUDE a legjobb... En is ezzel hasznalom.
Robert
Elektronbűvölő

Az programozó van lekoppintva, ami STK500-as protokollal megy.
De most jelenik meg a STK500+JTAG (ha ASM/C-t használsz) kombinált programozó/debugger is....

Az AVRISP ha 0-t olvas a biztositekbiten, annak oka az is lehet hogy az AVR chipre nem adtál tápfeszültséget! Azt nem a programozó adja neki alapban!!!!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Robert 2008. október 29. szerda, 17:05-kor.
pajapan
DrótVégénSzéndarab

Hali!
Igen, adtam tápfeszt. a cél áramkörnek, (bár nagyon furcsállom, hogy egyszerre két táp. megy szemből...), és csak Bascom AVR basicet használok, nem használok egyebet. Igen, láttam, hogy van a webshopban STK500, és csak azt kifogásolom rajta, amint a TAVIRISP-nél is, hogy semmilyen védelem nincs rárakva. Tehát, port elkötés, esetleg hibás MCU-nál rövidzár, stb. Én elég szangvinikus vagyok, bár nagyon figyelek, de előfordulhatnak apróbb bakik, aminek következtében ha a cél áramkör megy tönkre, az egy dolog, de a programozó drága mulatság...
Lehet egy ilyennek lettem az áldozata... Többedszerre is átnéztem a kapcsolást, és egy forrasztási hiba (ónpaca) volt rajta az első bekapcsoláskor, ami tönkre tehette a 2313-at. De utánna sikeresen égettem az ATtiny15-öt, és ezért hittem hogy az égető hibátlan! De mivel semmi mást nem éget, így másra nem tudok gondolni...
Ha nem kapott tápot a cél MCU, akkor ki sem olvasta, nem azonosította be a csipet, nem olvasta be az ID-t.
Holnap megyek egy új programozóért, majd utána kiderül!
Hooligan01

Izé, azért a két irányból érkező tápot nem illik egymásnak ugrasztani :)
Elég a közös gnd, az stk500 ha usb-ről üzemel nálam, akkor onnan veszi a tápot. Opcionálisan a céláramkör is kaphat usb felől tápot.
Robert
Elektronbűvölő

2 tápot nem kaphat! nem egészséges....
A TavIRIS-n elvileg a 2-es lábon nincs is az USB 5Vja...

Van egy-két rossz hírem:
-a gyári atmelen sincs védelem.
- induktív terhelés megölheti a prgramozót, de rövidzár, elkötés nem. na jó,12V-t ne küldj be a lábon....
pajapan
DrótVégénSzéndarab

Nagyon köszönöm a segítségeteket, holnap talán meg lesz az új programozóm, addig pihenek picit. Utána kiderül!
Persze az is lehet hogy bénázok ezerrel, és minden OK a hardware-el...
Adok az ördögnek egy utat! Meglátjuk.
pajapan
DrótVégénSzéndarab

Tapasztalataim..

Sziasztok!

Először is elnézést kérek, amiért nem válaszoltam, illetve "eltűntem" ...
Két hét szabira mentem, otthon meg a szabim elején kikötötték a NET.et... :cry:
Azóta újra van! :D

(Ezen levél megértéséhez nagyon fontosak az előzmények)
Megvettem a gyári ATAVRISP MKII-es programozót, ( Kedves Róbert!Igenis, rövidzár védett! Volt rá példa, hogy pirosan kezdett villogni, és az AVR-Stúdióban megjegyzésképpen egy feirat tájékoztatott: A cél áramkörben rövidzár van... ) és letöltés után, össze-vissza működött a program a cél áramkörben, holott a szimulációban tökéletesen működik...
De, azt hiszem megtaláltam a hiba okát.
1. A Windows Vista nem kompatíbilis a Bascom -AVR-el, még akkor sem, ha az, XP SP2-es kompatíbilis módban fut.
2. A gyári MKII-es letöltőhöz BASCOM-AVR alatt, nincs driver, csak az AVR-Stúdió 4.x alatt, ( STK500.EXE) de ezzel sem működik stabilan, INSTABIL. ( Persze XP-alatt jól is működhet. Ne feledjük, VISTA-m van..)
3. Ha a TAVIRISP letöltő hardware, nem programozza biztonsággal a FUSE biteket, akkor az vagy a Windows XP - VISTA , vagy alaplapi (USB) kompatíbilitási problémája lehet.
Ezeket az összefüggéseket, és a megoldásokat rájuk, még nem találtuk ki, de átmeneti megoldások azért vannak, (VISTA driver?)
Én, az ATmega32-16PU csip-et használom jelenleg.
Rákötöttem egy 16*2 -es LCD-t, és ezt használom Debuggernek.
A programom elején elhelyeztem egy teszt programocskát, ami letöltés után kiír két sorban. "Upperline"(Pajapan) és a másodikban, "Lowerline" visszaszámol 10-0 felé.
( Ugyanis, nem minden letöltéskor jelenik meg a helyes karaktersorozat, vagy ha igen, számolás helyett, Pl.: oldalra kiúszik tíz karaktert ...)
Természetesen állítottam a letöltő Baud-Rate-n, többször is ellenőriztem a frekvenciát, átnéztem a HW;SW; Frame-t, (ahogy itt a Bascom Help-ben 34.fejezet, Hibakeresés alatt le vagyon írva, és innen kaptam az ötletet is.).
Ha letöltés után ez megjelenik, és hiba nélkül lefut, akkor a letöltő normálisan letöltötte azt a kódot, amit ÉN írtam.
Ez a felirat, pedig minden bekapcsoláskor fut csak, ami még jól is jöhet :)
Tehát minden jel arra mutat, hogy ez a konfiguráció, nem VISTA kompatíbilis, és az említett hibákat generálja...
Sajnos "sima" XP-el nem tudom kipróbálni.. Mert nincs.
Eddig jutottam, remélem másnak is segítségére lehettem.
De így már tudok programozni, végre!
Mégegyszer, Köszönet a segítségetekért!!!!!
Robert
Elektronbűvölő

Felém van Vista, és XP SP2 is...
Teszteljünk:), nekem is jobb, ha tudom, hogy mi és merre van:)

STK500 tapasztalatok (gyári ATMEL STK500, utánépített STK500 (Mega8 chipes) illetve STK500 ATMEL klón (Mega8535 chippel):
- A Bascom az STK500-at mindigis csak az AVRStudio+stk500.exe párossal tudta használni. A Bascom 1.11.9.3 verziótól van ígéret a beépített _teljes_ STK500 használatra. Jelen esetben ez decembertől érdekes csak... A Bascomban amire vigyázni kell: a programozási sebesség _nem_ állítható, az utoljára AVRStudio alatt használtat alkalmazza. Ez gondot okozhat, mert a sebesség az órajel 1/4 lehet (beállítható 11.97kHz (egyes esetekben 607 Hz)... 970 kHz - az 1MHz chipek alapja esetén ez már sok).
- Vista alatt az USB kontaktra hákils (a programozómódba belépve illetve megszólítva a programozót - nem szalad elvesznie). Ilyen ok lehet a hosszú USB kábel (>3m). A Vista erre sokkal kényesebb, mint az XP. Itt akár a gyári STK500+USBsoros konverter, akár a STK500 utánépített FT232 chip USB kábelét nézhetjük. 6m illetve 9m USB-vel kísérleteztem:).
- Az FT232-nek javasolt a VISTA drivert felrakni, igyekszem frissíteni - amint az FTDI-nél megjelenik új verzió. A Vista alatt az XP-hez való (Vista nem tesztelt) driverek is felmennek!

A gyári Atmel alatt a gyári STK500-at értettem (http://www.equinox-tech.com/downloads/a ... matics.pdf) - MOSI/MISO/SCK/reset: nincs semmi védelem:(. Az MKII még nem volt bonckés alatt :) , sajna rajzot sem leltem róla...

TavIRisp (AVR910) tapasztalatok:
- AVROSP + AVROSPII felülettel a legegyszerűbb használni. AVRStudio ennek is kell, abban vannak az alapparaméterek (biztosítékbitek, stb).
- VISTA alatt nem teszteltem, csak XPSP2/Win2000 alatt. FTDI driver nem problémás.
- Bascom beépített AVRISP-je hibás! A biztosítékbiteket hibásan olvassa ki. Beírni viszont jól :(.
- Lassan programoz, ez a gyári firmware miatt van. Nem a soros sebesség határozza meg.
- Frissítés a firmwarehez nem készül, az ATMEL a továbbiakban csak a STK500 illetve most már STK600-at támogatja. Így VISTA alatt max. kompatibilis módban mehet a programozó. Az AVROSP fejlesztése abbamaradt.

Programozó keretrendszerek közül az AVRDUDE + AVR - 8 - O - Mat felület jó. mindkettő folyamatos fejlesztés alatt van (Win (XP,Vista), Linux, MacOSX).
Robert
Elektronbűvölő

A letöltőkábel is háklis lehet, főleg ha 6 eres....
kapu48
Elektronbűvölő

Hozzászólás Szerző: kapu48 »

Sajnos megvan a kísérletezés első áldozata!
1 Mega644 nem ad semmi életjelet, minden FF! Fogalmam sincs mi történt vele!
Csak kitöröltem és átraktam másik panelba, ott már nem éledt fel többet!
Érdekes módon másik M16-os már többször kibírta ugyanezt a tortúrát. És működik mind 2 panelban.
Legalább sejteném mi lett vele? Hogy tudnám mire vigyázzak legközelebb?
:twisted: 8O
Válasz küldése