MEGA128 programfutási gondok
MEGA128 programfutási gondok
Üdv !
Nincs már ötletem ezért elétek tárom a problémát:
STK200 programozó
két darab cél nyák (ugyanaz)
(tuti jó forrasztások)
mega128 ala bekötés:
láb 1. 21. 52. 62. 64 VCC
22. 53. 63 GND
+pull up a 20. RST
bascom programozó megtalálja irható olvasható a fuse ill flash/eep
de egy led villogtató program sem hajlandó rajta futni
ha pl Config portx =output vagy input
az látszik de egy do loop már nem fut
vcc 5 volt
más nincs a panelen
gyanús hogy mind a kettő panel ugyanazt csinálja
fuse esetleg?
osc internal akármi (ugyanaz nem történik semmi)
Nincs már ötletem ezért elétek tárom a problémát:
STK200 programozó
két darab cél nyák (ugyanaz)
(tuti jó forrasztások)
mega128 ala bekötés:
láb 1. 21. 52. 62. 64 VCC
22. 53. 63 GND
+pull up a 20. RST
bascom programozó megtalálja irható olvasható a fuse ill flash/eep
de egy led villogtató program sem hajlandó rajta futni
ha pl Config portx =output vagy input
az látszik de egy do loop már nem fut
vcc 5 volt
más nincs a panelen
gyanús hogy mind a kettő panel ugyanazt csinálja
fuse esetleg?
osc internal akármi (ugyanaz nem történik semmi)
-
Hooligan01
Igen, olvastam rola, es tudtam, hogy tud a 128 103 kompatibilis modban futni, de eszembe sem jutott, hogy default modban kompatibilis uzemben megy. Jo nagy kitolas. A programozo labak athelyezeset a mosi/miso-rol az rx0/tx0 -ra meg halistennek a hardver tervezes elott eszrevettem
(elso korben en naiv azt hittem, hogy a mega8/16/128 ebbol a szempontbol megegyezik, de lathatoan nem) Remelem tobb meglepetes nem var ram.
Nálam ami szívás volt még M128-l:
AVRDOS használata, szubrutinokkal, helyi változókkal fűszerezve...
A Frames/hwstack/swstack...
A stcheck rutinnal lehet belőni a méretet....
Most járok ott hogy a 4k belsőből 370 byte van szabadon és a prgflash 35%-ot tesz ki. De lassan optimalizálgatni kellene a kódot.... Ez ~100-400 byte helyet fog jelenteni...
Mondjuk AVRDOS ~1400 byte, COM1 és COM2 buffer ~200-200 byte....
AVRDOS használata, szubrutinokkal, helyi változókkal fűszerezve...
A Frames/hwstack/swstack...
A stcheck rutinnal lehet belőni a méretet....
Most járok ott hogy a 4k belsőből 370 byte van szabadon és a prgflash 35%-ot tesz ki. De lassan optimalizálgatni kellene a kódot.... Ez ~100-400 byte helyet fog jelenteni...
Mondjuk AVRDOS ~1400 byte, COM1 és COM2 buffer ~200-200 byte....
Sziasztok!
Vettem egy mega128at, készítettem neki tqfp->dip adaptert, nem a legprofibb de azért megteszi, leellenőriztem nincs zárlat se szakadás a nyákon, ráraktam a dugaszpanelre, rákötöttem a programozot (stk200 innen rendelt, működik mert a m16ot megtalálja) a 128ra a reseten 10k a két föld és a két vcc összekötve mosi, miso, sck, reset minden a helyén kimérve és nem találja meg a bascom a cuccot. Kihagytam valamit vagy kell rá kvarc?
Elöre is köszi a helpet!
Üdv:
Zsolti
Vettem egy mega128at, készítettem neki tqfp->dip adaptert, nem a legprofibb de azért megteszi, leellenőriztem nincs zárlat se szakadás a nyákon, ráraktam a dugaszpanelre, rákötöttem a programozot (stk200 innen rendelt, működik mert a m16ot megtalálja) a 128ra a reseten 10k a két föld és a két vcc összekötve mosi, miso, sck, reset minden a helyén kimérve és nem találja meg a bascom a cuccot. Kihagytam valamit vagy kell rá kvarc?
Elöre is köszi a helpet!
Üdv:
Zsolti
MOSI/MISO/SCK jó helyen van? Igaz a MISO/MOSI az a PE.0/PE.1-en van?
A Prog láb a +5V-on van 10Kval?
A Reset 1K-val +5Vra húzva?
=> http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Co ... page&pid=6
A Prog láb a +5V-on van 10Kval?
A Reset 1K-val +5Vra húzva?
=> http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Co ... page&pid=6
Először is köszönöm szépen! Trehány és kapkodó módon tegnap este csak látni akartam hogy jó lett e a nyák és nem olvastam el az adatlapot hogy mi merre hogyvan. csak kötöttem ugy mint a m16ot és nem figyeltem erre a külön pdi pdo lábra.
még1x köszönöm már nagyon ideges voltam...
nálam a resetnél 10k van számít ez? a prog láb az melyik?
ezt most igy nemtom de ellenállás biztos nincs rajta de megy.
nálam a resetnél 10k van számít ez? a prog láb az melyik?
Az M64/128nál majd' mindenki belefut a MOSI/MOSI -> PE cserébe. a története, hogy a M103 chippel kompatiblilis maradjon, ezért lett így.
Fontos! Bekapcsoláskor a Fusebiteknél M103 mód van, nem M128! Állítsd át!
A PRG az a PEN láb. Én ott a sarkon direktben kötöttem össze... nem mindig befolyásol, valahol korábban ki lett vesézve, hogy hogyan is működik...
Resetre 1...10K jó. ha működik, mindegy... nálam 2k2...3k3 a jellemző, mert így ugyanilyen ellenállás megy a I2Cre, a resetre, meg a felhúzósl lábakra....
Így nem kell 4-5 félét tartani:).
Fontos! Bekapcsoláskor a Fusebiteknél M103 mód van, nem M128! Állítsd át!
A PRG az a PEN láb. Én ott a sarkon direktben kötöttem össze... nem mindig befolyásol, valahol korábban ki lett vesézve, hogy hogyan is működik...
Resetre 1...10K jó. ha működik, mindegy... nálam 2k2...3k3 a jellemző, mert így ugyanilyen ellenállás megy a I2Cre, a resetre, meg a felhúzósl lábakra....
Így nem kell 4-5 félét tartani:).
ATmega128 rövid ismertető (Hu)!
http://bme.selye.sk/segedanyagok/5felev ... -leir1.pdf
http://bme.selye.sk/segedanyagok/5felev ... -leir1.pdf